Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inicijativa za budućnost

Četiri grada, četiri političke opcije, jedan problem, zajedničko rješenje: ''Moramo graditi stanove za javni najam''

Gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka - Tomislav Tomašević, Ivica Puljak, Marko Filipović i Ivan Radić okupili su se s izaslanstvima u zagrebačkoj Gradskoj upravi da bi pokrenuli "Inicijativu 4 grada - platformu za suradnju o temama od zajedničkog interesa između četiri najveća hrvatska grada".

Nisu svi gradovi isti, ali u nekim stvarima možemo učiti jedni od drugih, istaknuo je gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je u Zagrebu bio domaćin trojici kolega gradonačelnika, a kvartet, čiji članovi dolaze iz četiri različite političke opcije, pokrenuo je "Inicijativu 4 grada - platformu za suradnju o temama od zajedničkog interesa između četiri najveća hrvatska grada".

Ideja nam se motala neko vrijeme u glavi, kazao je Tomašević na konferenciji za medije u zagrebačkoj Gradskoj upravi nakon sastanka s kolegama iz Splita, Rijeke i Osijeka - Ivicom Puljkom, Markom Filipovićem i Ivanom Radićem.

''Umjesto da sami idemo u rješavanje problema, možemo biti brži ako je jedan od naših gradova taj problem već imao. I dalje ćemo surađivati unutar Udruge gradova sa svim drugim gradovima. Smatramo da je to primjereno i bilo bi tragično da imamo bolju suradnju s gradovima u inozemstvu nego što imamo jedni s drugima, a što je apsurd'', istaknuo je Tomašević, koji dolazi iz redova Možemo!.

''Imamo mnogo zanimljivih rješenja koje možemo ponuditi jedni drugima i želimo razvijati dodatne vrijednosti'', dodao je splitski gradonačelnik Puljak, čija je politička opcija Centar.

Ivica Puljak, Marko Filipović, Tomislav Tomašević, Ivan Radić Ivica Puljak, Marko Filipović, Tomislav Tomašević, Ivan Radić (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)  

Priuštivo stanovanje, digitalizacija, zelena tranzicija

Priuštivo stanovanje, digitalizacija i zelena tranzicija tri su ključne teme kojima će se baviti Inicijativa 4 grada, kazali su gradonačelnici.

''Dogovorili smo odmah i datum idućeg susreta, 4. lipnja u Rijeci. Mnogih smo se tema dotaknuli na ovom sastanku, a jedna od njih je priuštivo stanovanje, što je problem u svim ovim gradovima. Ono je problem nacionalnog opstanka. Teme zelene tranzicije i digitalne transformacije također su bile u fokusu, a rekao bih da na tom planu gradovi trče pred državom. Imamo puno jedni od drugih naučiti, a iznimno je važna i tema transparentnost. Naime, građani su nam dali povjerenje da upravljamo gotovo trećinom Hrvatske'', istaknuo je Filipović, SDP-ov gradonačelnik Rijeke.

Njegov kolega iz Osijeka po gradonačelništvu, a inače HDZ-ova uzdanica Radić dodao je: ''Cilj je da vidimo tko je u čemu otišao dalje i zašto ne bismo slijedili primjere dobre prakse. Želimo dobrobit za svoje građane.''

Pročitajte i ovo Ilustracija - 6 POTREBA, A NE LUKSUZ Dome, slatki dome: Do stana bez kredita? Može se, ali u Hrvatskoj je to i dalje gotovo pa znanstvena fantastika

''Konkretni problemi nadilaze političke opcije i boje''

Ali što na sve kažu ''veliki šefovi'', zanimalo je medije, s obzirom na to da sva četvorica imaju različitu političku pozadinu, a dvojica od njih dolaze iz velikih stranaka. 

''Svaki je dan prilika za novu suradnju, konkretni problemi nadilaze političke opcije i boje, a čeka nas izborna utakmica u kojoj svatko igra u svojem timu'', istaknuo je Filipović, a Tomašević je dodao: ''Među nama postoje neke razlike, ali postoje i sličnosti i zajednički stavovi. Mi gledamo gdje su naše sličnosti i zajednički stavovi na kojima bismo gradili daljnje projekte i poboljšali život za naše građane."

''Ja bih volio da ova inicijativa zaživi i kad mi više ne budemo gradonačelnici, bez obzira na to iz kojih će političkih opcija dolaziti gradonačelnici. Naravno, svi mi imamo političke ideologije i naravno da je to bitno, ali isto tako ima niz problema u kojima se potpuno jednako slažemo, imamo isti izazov, isti zakonodavni okvir i možemo bolje raditi ako se držimo zajedno. Bilo bi tragično da bolje surađujemo s Berlinom i Bečom nego s Rijekom ili Splitom'', poručio je Tomašević.

Kreiranje novih vrijednosti

Koji su konkretno najveći problemi u svakom od gradova i što mogu naučiti jedni od drugih, pitali su novinari gradonačelnički kvartet.

Problemi svakoga grada brojni su i vrlo kompleksni, upozorio je prvi čovjek Splita pa ipak izdvojio gospodarenje otpadom, urbanu mobilnost te predškolski odgoj i obrazovanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 NAKON TRI DESETLJEĆA Kako će izgledati stanovanje u Hrvatskoj? Uskoro se mijenjaju neka pravila

''Svi su nam problemi zajednički i nitko te probleme nije riješio i tu radimo na zajedničkom rješenju. Gospodarenje otpadom zaista je velika i važna tema, a tu je i problem tehnologije, odnosno koju bismo tehnologiju odabrali da nas vodi u novo doba. Međutim, imamo i rješenja koja se razlikuju od drugih gradova. Ja sam bio na Kongresu digitalne tehnologije u Barceloni i tamo sam shvatio da mi imamo što ponuditi svijetu. Tu smo ne samo za rješavanje problema nego i za kreiranje novih vrijednosti'', poručio je Puljak.

Filipović je dodao da se od drugih gradova može puno naučiti o energetskoj učinkovitosti, zaštiti okoliša i povlačenju sredstava iz EU fondova: ''Mislim da je odgovor na brojna pitanja upravo u integriranim ulaganjima, tu su sva četiri grada predviđena u Nacionalnom okviru financiranja. Ja bih volio da to ide i brže, ali tu smo gdje smo.''

Nova odluka o gradskim stanovima i cjenik poslovnih prostora

''Na konkretnom primjeru Osijeka sada donosimo novu odluku o komunalnom redu, a ona je u Splitu već implementirana. S Rijekom ćemo razgovarati o digitalizaciji, sa Zagrebom nas povezuje i gradski prijevoz, dok je po pitanju otpada Osijek otišao daleko u usporedbi s drugim gradovima'', kazao je Radić.

''Mi nemamo baš luksuz da se fokusiramo na jedan, dva ili tri problema. Toliko je problema da ih moramo simultano rješavati. Specifična u Zagrebu u odnosu na ova druga tri grada jest obnova nakon potresa. Međutim, ovi drugi problemi su jednaki – upravljanje imovinom, gospodarenje otpadom, a tu je i javni prijevoz'', istaknuo je Tomašević.

Pročitajte i ovo Križevci Jeste li čuli za stambene zadruge? Kredit ili nasljedstvo ne moraju biti jedini put do stana: Jedan grad u Hrvatskoj posegnuo je za drugačijim rješenjem

Prvi čovjek Zagreba dodao je: ''Mi imamo specifičnu sličnost s Osijekom da imamo električne tramvaje, ali sad kad svi zajedno apliciramo na EU fondove za obnovu flote za autobuse, glavno pitanje koje se nameće jest idemo li prema vodiku kao izvoru energije ili struji. Dakle, neke odluke koje sad donesemo obvezat će nas za idućih 10 ili 15 godina i zato mislim da je ključno da takve odluke donesemo zajedno.''

Kazao je i da rade na novoj odluci o gradskim stanovima, a objavit će i novi cjenik poslovnih prostora. No jednu je stvar označio zaista baš svima kao ključnu: ''Gradovi jednostavno moraju početi graditi stanove za javni najam. Moramo dati svoj doprinos, ali i država, da se zaustavi ovo divljanje cijena. Po meni je to najveći problem u Hrvatskoj, ne samo u Zagrebu.''

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene