Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obilaze logore

Poljska: Unuci nacista u maršu protiv antisemitizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tristotinjak osoba, među kojima više desetaka potomaka njemačkih nacista, ali i potomaka žrtava, u ponedjeljak je iz bivšeg koncentracijskog logora Auschwitza krenulo na marš za život i marš protiv antisemitizma.

Na poticaj neovisne njemačke protestanske crkve TOS te uz pomoć poljskih nevladinih udruga i protestanskih crkava, sudionici će obići mjesta bivših logora Belzec, Majdanek, Sobibor i Chelmno te završiti u petak na mjestu logora Treblinka, 100 kilometara od Varšave.

Pročitajte i ovo Andrzej Duda Konzervativna ideologija Poljski predsjednik blokirao zakon i ugrozio živote i zdravlje žena i djevojaka Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve

'Zamisao je potekla u Tuebingenu gdje su mnogi mladi ljudi proučavali povijest i otkrili da je njihova rodbina bila umiješana u nacističke zločine', objasnio je Heinz Reuss iz njemačke crkve TOS.

>> Uhićen najtraženiji nacistički zločinac

Marš je počeo u logoru Birkenauu blizu Auschwitza, simbola holokausta na jugu Poljske kratkim obraćanjem Baeerbel Pfeiffer koja je u emotivnom govoru zatražila oprost za svog djeda električara. On je logore Auschwitz-Birkenau okružio naponskom bodljikavom žicom i postavljao opremu za plinske komore.

Potomci nacista žele 'zatražiti oprost i razbiti neku vrstu urote šutnje o tim zločinima u Njemačkoj', rekao je Zbigniew Judasz, jedan od poljskih organizatora.

U holokaustu za Drugog svjetskog rata ubijeno je šest milijuna europskih židova, od kojih su tri milijuna bili poljski židovi. Samo u logorima Auschwitz-Birkenau ubijeno je milijun židova. U ta dva logora ubijeno je između 70.000 i 75.000 Poljaka nežidova, 21.000 Roma, 15.000 sovjetskih ratnih zarobljenika te 10.000 do 15.000 drugih zatvorenika, među kojima su bili borci otpora. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene