Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najtraženiji nacistički zločinac u svijetu, 97-godišnji Mađar Laszlo Csatary, uhićen je u srijedu u Budimpešti, objavilo je mađarsko državno tužiteljstvo.


Laszlo Csatary bio je šef policije u židovskom getu u slovačkome gradu Košicama, odakle je za vrijeme njemačke nacističke okupacije Čehoslovačke u nacistički logor Auschwitz deportirano 15.700, a neki su ubijeni još u Košicama.

Csatary je, kako je još u nedjelju izvijestio Centar Wiesenthal u Izraelu, pronađen u Budimpešti.

Vezani članci Bjegunac koji je udario policajca - 3 Pobjegao policiji iz vozila, jedva ga uhvatili, sad mu je određen pritvor zbog opasnosti od bijega Boris Milošević Sjećanje na Grubore: ''Nema tog opravdanja i nema tog višeg cilja koji može opravdati ubijanje starih i nemoćnih civila''

>> Nacistički zločinac Csatary otkriven u Budimpešti

"Mogu potvrditi informaciju prema kojoj je Laszlo Csatary identificiran i pronađen u Budimpešti", rekao je u nedjelju za France presse direktor jeruzalemskog ureda centra Efraim Zuroff. "Fotografi britanskog lista Sun uspjeli su ga fotografirati i snimiti video kamerom zahvaljujući informacijama koje smo im dali u rujnu 2011.", rekao je. Britanski list u nedjelju je na svojim stranicama donio vijest o tomu da je najtraženiji nacistički zločinac u svijetu otkriven i pronađen u glavnome mađarskom gradu.

"Prije deset mjeseci, informator nam je dao obavijesti koje su nam omogućile da uđemo u trag Laszlu Csataryju u Budimpešti. Ta je osoba dobila 25.000 dolara nagrade u skladu s prethodnim dogovorom", rekao je tada Zuroff za AFP te dodao kako je o mjestu na kojemu se nalazi Csatary u rujnu 2011. obaviješteno i tužiteljstvo u Budimpešti. (HINA)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.