Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Banskim dvorima

Završeni razgovori s kandidatima za šefa DORH-a: "Imam više znanja nego svi pojedinačno"

Aktualno Galerija Razgovori u Vladi - 1 Razgovori u Vladi - 1 Foto: Damjan Tadic / CROPIX Razgovori u Vladi - 4 Razgovori u Vladi - 4 Foto: Damjan Tadic / CROPIX Razgovori u Vladi - 3 Razgovori u Vladi - 3 Foto: Damjan Tadic / CROPIX +0 Razgovori u Vladi - 5 Galerija 1/4 >>
U Banskim dvorima završili su razgovori sa svom četvoricom kandidata za glavnog državnog odvjetnika.

Vladino povjerenstvo u kojem su premijer i sedam ministara završilo je razgovore s četvoricom kandidata za novog glavnog državnog odvjetnika, nakon čega bi Saboru trebali predložiti nasljednika prve žene na čelu Državnog odvjetništva (DORH) Zlate Hrvoj Šipek.

Kandidati čije je prijave ranije potvrdilo državnoodvjetničko vijeće, a potom ih ispitao i saborski Odbor za pravosuđe, na razgovore u Banske Dvore dolazili su abecednim redom.

Prvi je na redu bio odvjetnik Mladen Dragičević, zatim aktualni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić pa sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner.

Neposredno prije ulaska u Vladu, Dragičević je rekao: "Nikoga me nije strah. Imam više znanja nego svi pojedinačno. Iz privatnog sektora sam, moja prednost je taj međunarodni element, ali kako odluči Vlada, to će biti to", rekao je Dragičević, javlja N1

Na pitanje je li lakši intervju bio u Saboru ili ga očekuje u Vladi, rekao je: "Svejedno mi je. Ako ste Real Madrid, svaki teren je dobar."

Što se tiče konkurencije, smatra da konkurencije velike nema: "Odlučuju nijanse i u kojem smjeru Vlada želi. Mislim da sam taj, ali poštujem odluku Vlade. Prijavit ću se i ponovno."

"Ako gledamo što je bilo u Saboru, neke kolege su zanimala više neka pitanja, bila su jasna pitanja. Ja nemam repova, nisam dobio puno pitanja. Program je tu. Pitanje je hoće li Vlada odvjetnika koji je blizak EU-u, koji ima taj međunarodni element, koji nudi brza rješenja. Treba mijenjati zakone", dodao je.

Procedura izbora 

Jednoga od njih nakon razgovora Vlada može predložiti Saboru, a za izbor novog glavnog državnog odvjetnika, koji se imenuje na četiri godine, potrebna je natpolovična većina, odnosno najmanje 76 zastupničkih glasova.

Uz premijera s kandidatima u Banskim dvorima razgovara potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan i ministar financija Marko Primorac.

 

"Treba se još jednom sastati vladino povjerenstvo kojeg čine Predsjednik vlade s nekolicinom svojih najbližih suradnika i ministara koji bi onda zajedno trebali odvagnuti tko je na njih ostavio najbolji dojam. Pitanje je koliko su ovi razgovori kojima smo u srijedu svjedočili presudan faktor u svemu i je li neka odluka donesena i ranije. Teoretski bi se to moglo možda znati već u četvrtak, na sutrašnjoj sjednici Vlade, međutim ne bi trebalo biti nikakvo iznenađenje ako to bude ostalo za dane koji su pred nama", istaknuo je reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

Pročitajte i ovo Ruski interkontinentalni balistički projektil "Balkan nije spreman" Vojni stručnjak o izgledima za veliki rat: "Rusija bi u jednom slučaju upotrijebila nuklearno oružje, a treći svjetski rat trajao bi nekoliko dana"

Predsjednik Vlade u utorak je poručio da kriterij za odluku oko budućeg čelnika DORH-a neće biti poznanstvo nego program, a nije htio odgovoriti postoji li već neki kandidat koji se ističe.

"Što se mene tiče, sigurno kriterij 'poznanstva' ovog ili onog stupnja neće biti kriterij. Bit će program i način kako vide ulogu glavnog državnog odvjetnika u funkcioniranju jedne važne pravosudne institucije", uzvratio je Plenković u utorak navečer na upit novinara nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Zlata Hrvoj Šipek izabrana je za glavnu državnu odvjetnicu u svibnju 2020. nakon što je njezin prethodnik podnio ostavku kada se otkrilo da je bio član masonske lože.

Pročitajte i ovo Premijer Slovačke Robert Fico Uoči posjeta Ukrajini Slovački premijer novinarima: "Zaista vjerujete da postoji rat u Kijevu? Nadam se da niste ozbiljni"

Nakon završetka razgovora s kandidatima za budućeg čelnika DORH-a, u Banskim je dvorima oko 14 sati održan sastanak parlamentarne većine, a izjave za novinare najavljene su oko 16 sati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene