Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Politička kriza u Poljskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljska politička kriza produbila se nakon što je televizija emitirala tajne skrivene sastanke premijerova pomoćnika što je rezultiralo pozivima premijeru Jaroslawu Kaczynskom da odstupi s dužnosti.

Televizija TVN jučer kasno navečer emitirala je snimke dvaju sastanaka premijerova pomoćnika i potpredsjednika stranke Zakona i pravde Adama Lipinskog sa zastupnicom Renatom Beger iz Samoobrone. 

Pročitajte i ovo Donald Tusk Izbori Poljski nacionalisti pobijedili na lokalnim izborima, ali Tuskova stranka pobijedila u većini regija Slika nije dostupna Poljska: Tusk i službeno premijer

Na prvome sastanku Lipinski nudi Begerovoj mjesto u Vladi a na drugome sugerira moguću financijsku pomoć za kazne koju bi zastupnici iz Samoobrone morali platiti odluče li se za prebjeg.

Time je nanesen udarac vladajućim konzervativcima premijera Jaroslawa Kaczynskog koji pokušavaju sastaviti novu većinu nakon što je iz tročlane koalicije ispala populistička Samoobrona.

"Čekamo da premijer Jaroslaw Kaczynski ovo objasni", rekao je Waldemar Pawlak, čelnik male ali utjecajne Seljačke stranke. Pawlak je najavio da prekida pregovore o koaliciji s vladajućom strankom Zakona i pravde, koja je pak odbacila optužbe da je radila išta nečasno.

Stranka Zakon i pravda odgovorila je da Kaczynski, koji je na vlast lani došao s obećanjem da će iskorijeniti korupciju, neće odstupiti.

"Sada će biti nemoguće da premijer dobije djelotvornu većinu", ocijenio je analitičar Lars Christensen iz Danske bank, a većina analitičara procjenjuje da rastu izgledi za nove izbore u Poljskoj.

U izvješću o novim članicama Europske unije, Svjetska banka upozorila je na politiku nesigurnosti ocijenivši da su populisti
stekli utjecaj u regiji, čime se sprečavaju reforme. Vrijednost zlota već pala je za 0,6 posto prema euru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene