Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova uhićenja

BURNO U VATIKANU 'Papi Franji netko podmeće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Netko sustavno pokušava diskreditirati papu Franju.

Policija istražuje tako je hakirao računalo glavnog državnog revizora u Vatikanu, a sumnjaju na nekoga iznutra tko je očito nezadovoljan s papom Franjom.

Osobno računalo Libera Milonea, prvog čovjeka vatikanskih financija, kojeg je u lipnju ove godine imenovao Papa, hakirao je netko iznutra, tko očito nije zadovoljan financijskom reformom za koju se zalaže vrhovni crkveni poglavar. Papa traži veću odgovornost u trošenju i veću transparentnost, a to njegovim oponentima očito nije po volji, piše Telegraph.

Haker bi mogao biti netko tko je izgubio utjecaj ili moć, a glavni je osumnjičeni jedan vatikanski svećenik, prema talijanskoj novinskoj agenciji Ansa.

Pročitajte i ovo Papa Franjo otkazao obveze simptomi gripe Papa Franjo ponovno otkazao obveze zbog zdravlja, javili se iz njegovog ureda Slika nije dostupna 'TRGOVCI U HRAMU' 'Svećenici provaljuju u stanove, peru novac, a beatifikaciju skupo naplaćuju'

NOVI SKANDAL U VATIKANU Hakirano je važno računalo

Milone ima bogato iskustvo, 30 godina je radi za jednu od najvećih revizorskih kuća na svijetu, a glavni mu je zadatak nadgledanje računa i financijskih izvješća u Vatikanu.

Nedavno se pojavila i priča da Papa boluje od tumora na mozgu, što je demantirano. No, to je još jedan dokaz o pokušaju Papinih oponenata da ga se diskreditira kao osobu čije su procjene i odluke upitne.

Uhićen vatikanski dužnosnik

Jedan vatikanski dužnosnik je uhićen zbog krađe povjerljivih papinskih dokumenata i njihovog odavanja novinarima, navodi se u priopćenju Vatikana i dodaje se da je još jedna osoba privedena, ali da je kasnije puštena.

Glavni osumnjičeni je msgr. Lucio Angel Vallejo Balda, bivši tajnik sada raspuštenog odbora kojega je bio uspostavio papa Franjo za pružanje savjeta glede ekonomskih i financijskih reforma Rimske kurije.

Vallejo Balda je priveden na ispitivanje tijekom vikenda zajedno s članicom tog odbora Francescom Chaoqui nakon istrage Švicarske garde o "krađi i odavanju povjerljivih vijesti i dokumenata".

Oni su uhićeni, ali je Chaoqui puštena u ponedjeljak, dijelom zbog suradnje s vlastima.

Ovaj tjedan bit će objavljene dvije knjige za koje se vjeruje da se temelje na curenju podataka. Vatikan ih je odbacio nazvavši ih "plodom teškog kršenja povjerenja koje je ukazao Papa" i priopćio je da razmatra pokretanje tužbi protiv autora. (N.C./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene