Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sveslovenski ustanak

Pojačava se pritisak na Janšu, prosvjednici ponovno na ulici!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na ulice Ljubljane ponovno su izašli prosvjednici. Zbog izvješća protukorupcijskog povjerenstva koje je Janšu optužilo za sukob interesa, prijeti i raspad vladajuće koalicije.

Počinje drugi sveslovenski ustanak. Organizatori očekuju dolazak tisuća ljudi kako bi još jednom jasno premijeru Janši poručili da žele njegovu ostavku. Novi val nezadovoljstva izazvalo je izvješće protukorupcijskog povjerenstva koje je premijera, ali i šefa oporbe Jankoviča optužilo za korupciju i sukob interesa.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Slovenski premijer Janša demantira tvrdnje iz izvješća. Naziva ih pokušajem diskreditacije i linča. Smatra da bi mogući pad vlade doveo do daljnjeg pada slovenskog kreditnog rejtinga. Izražava uvjerenje da će se histerija nastala nakon objave izvješća brzo smiriti, međutim povjerenstvo čvrsto stoji iza svojih nalaza.

>>
Janša: Nisam u sukobu interesa, ova histerija će se brzo smiriti

'Rekli smo da postoje samo dvije mogućnosti: ili će nas iz Komisije zatvoriti zbog veleizdaje ili će biti posljedica. Političkih i pravnih posljedica za ljude koji su prekršili protukorupcijske zakone', rekao je Goran Klemenčić, šef Slovenske komisije za sprečavanje korupcije.

Osim s prosvjedima, Janšina vlada suočena je i s raspadom koalicije. Jedan od pet stranaka članica - Građanska lista sutra odlučuje o daljnjim potezima. Njezin šef i predsjednik parlamenta Virant već je tražio Janšinu ostavku.

Slovenski premijer to nije prihvatio, a njegova stranka odbacila je mogućnost potpore tehničkoj vladi. Slovenska politička kriza zadaje probleme i Hrvatskoj zbog mogućih prijevremenih izbora i neizvjesnog datuma ratifikacije pristupnog ugovora s Europskom unijom.

Dodatan problem za vladu premijera Janše je takozvani bijeli štrajk policijskih službenika. Neće naplaćivati prekršaje, a na granici će provoditi temeljitiju kontrolu. Nezadovoljni su restrikcijama za isplaćivanje prekovremenih sati i vremena provedenog u dežurstvu te će štrajkati dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Ministar unutarnjih poslova izjavio je da to nije realno zbog financijskih posljedica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene