Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od 500 ljudi u jednom danu na francuskim plažama opekle su meduze. Iako izgledaju prelijepo, meduze su vrlo neugodne, a u većim kolonijama mogu čak ugroziti i ljudski život. Vlasti upozoravaju na pojačan oprez.


Kupače na Francuskoj obali dočekalo je neugodno iznenađenje - najezda meduza. Vlasti su odlučile poduzeti sve mjere ne bi li zaštitile kupače. Pomno prate kretanje njihovih jata i upozoravaju kupače na sve načine - od radija do interneta.

Vezani članci Vojnici s francuskog nosača zrakoplova idu u samoizolaciju - 4 Drama na moru: Čak 1.900 mornara s nosača zrakoplova ide u izolaciju policija, Francuska Stravičan napad u Francuskoj: Nožem ubio dvije osobe, ranio sedam

'Sada znam da se bore protiv meduza. To je ohrabrujuće. Nisam ni znao da ih ima', rekao je turist Nicolas. Na najgori se način u to uvjerilo više od 500 opečenih kupača. U najvećem su strahu i pod posebnim mjerama opreza roditelji s djecom.

'Čak i kad ih je samo nekoliko, roditelji se boje da im ne opeku djecu, što je prilično razumljivo jer je to jako bolno. Čak i ako ima malo meduza dobro je na plaže staviti upozorenje', ističe doktorica Dominique Aude-Lasset.

Veće kolonije meduza, pojašnjavaju biolozi, prirodna je pojava. Kupačima daju upute i kako ih sami mogu bezopasno loviti. 'Prekjučer smo ulovili četiri meduze. Mjere su učinkovite, nema ih više tako puno. Ali jedna ili dvije mogle bi naći svoj put', smatra turist Nawel.

Ovoga ljeta na francuskim plažama će se osim krema za sunčanje i suncobrana očito morati nositi i mrežice za lov meduza.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.