Održavanje referenduma u suprotnosti je s Daytonskim sporazumom. Njime je BiH podijeljena na dva entiteta, a funkcije se dijele po etničkom ključu.


Daytonskim sporazumom završen je rat u Bosni i Hercegovina, a zemlja je njime podijeljena na Federaciju BiH kojoj pripada oko 51% teritorija, Republiku Srpsku s oko 49% teritorija i distrikt Brčko koji je jedinstvena administrativna jedinica lokalne samouprave pod suverenitetom BiH.

Vezani članci Milorad Dodik Dodik poziva na mir nakon izborne pobjede, najavljena pravna borba: "Ovim je legalizirana krađa i korupcija" Milorad Dodik - 1 Dodik psovao i urlao o odlasku RS: "Jednog dana odnijet ćemo 49 posto BiH". Pogledajte i kako je odbrusio reporteru

Federacija BiH je podijeljena na deset autonomnih kantona. U pet većinu imaju Bošnjaci, u tri Hrvati, dok su dva etnički miješana. Svaki od kantona ima svoju vladu.

Republika Srpska, za razliku od Federacije je unitarna i nije podijeljena na kantone.

Posljednji popis stanovništva u BiH obavljen je prije gotovo tri godine, a zbog sporenja oko metodologije, na objavu se čekalo više od dvije i pol godine. Dužnosnici Republike Srpske rezultate ne priznaju. Prema popisu, od ukupno nešto više od 3 milijuna i 530 tisuća stanovnika, gotovo dvije trećine živi u Federaciji, a jedna trećina u Republici Srpskoj.

Prema etničkoj pripadnosti, u BiH živi 50,11% Bošnjaka, 30,78% Srba i 15,43% Hrvata. Usporedbe radi, prema popisu iz 1991. u susjednoj je zemlji bilo 43,47% Bošnjaka , 31,21% Srba te 17,38% Hrvata.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju