Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S početkom travnja počinje druga faza fiskalizacije i u taj sustav ulaze svi koji se bave trgovinom na veliko i malo i popravkom motornih vozila te slobodna zanimanja, kao što su primjerice odvjetnici, javni bilježnici, liječnici, veterinari itd., a procjenjuje se da je riječ o oko 42.500 obveznika.


Prema Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom, od 1. travnja obveza fiskalizacije propisana je za obveznike koji kao jednu od djelatnosti obavljaju trgovinu na veliko i na malo, popravka motornih vozila i motocikla te obveznike koji obavljaju djelatnosti slobodnih zanimanja.

Vezani članci Slika nije dostupna Porezna: Pečatit ćemo i zbog 10 kuna viška! Slika nije dostupna 'Samo Hajduk živi vječno, a tvoje kase do izbora!'

Djelatnostima slobodnih zanimanja osobito se smatraju samostalna djelatnost zdravstvenih djelatnika, veterinara, odvjetnika, javnih bilježnika, revizora, inženjera, arhitekata, poreznih savjetnika, stečajnih upravitelja, tumača, prevoditelja, turističkih djelatnika; samostalna djelatnost znanstvenika, književnika, izumitelja, kao i druge slične djelatnosti, samostalna predavačka djelatnost, odgojna djelatnost; te samostalna djelatnost novinara, umjetnika i sportaša.

>> Fiskalizacija uskoro i na tržnicama: 'Ovo je moja fiskalna blagajna'

Ulazak u sustav fiksalizacije znači da će i trgovci i djelatnosti slobodnih zanimanja kod gotovinske naplate svojih roba ili usluga građanima, odnosno svojim kupcima i klijentima, morati obvezno izdati račun koji je prošao kroz sustav Porezne uprave, odnosno koji je prije ispisa poslan Poreznoj upravi na ovjeru, a nakon što mu Porezna dodijeli jedinstveni identifikator računa (JIR), račun može biti ispisan.

Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom stupio je na snagu 1. siječnja ove godine, a fiskalizacija se provodi u tri faze - u prvoj su, s početkom godine u sustav ušli ugostitelji te veliki i srednji poduzetnici, njih oko 22 tisuće, u drugoj ulaze trgovci i slobodna zanimanja, njih oko 42.500, a u trećoj, od 1. srpnja, ulaze svi obveznici fiskalizacije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook