Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Laboratorij ideja

POZIVNICE SAMO ZA ODABRANE Mjesto u Europi gdje se od danas okupljaju najbogatiji i najmoćniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U švicarskom alpskom skijalištu počinje tradicionalni Svjetski gospodarski forum.

U Davosu, europskom gradu na najvišoj nadmorskoj visini, očekuje se više od 40 šefova vlada, među kojima su australski premijer Tony Abbott, koji predsjeda skupinom G20, brazilska predsjednica Dilma Rousseff, britanski i japanski premijeri David Cameron i Shinzo Abe.

Pročitajte i ovo Papa Franjo vodio misu u povodu Cvjetnice Na tako važan dan Papa Franjo na misi preskočio tradiciju staru 1700 godina: ''Ovo je vrlo neobično'' Slika nije dostupna Forum u Davosu Papa eliti u Davosu: Svoje bogatsvo iskoristite za dobrobit čovječanstva

Glavne teme ovog izdanja WEF-a su sukob u Siriji, klimatske promjene, gospodarski oporavak, sve veći jaz između bogatih i siromašnih te kriza u Ukrajini.

Papa eliti u Davosu: Svoje bogatsvo iskoristite za dobrobit čovječanstva

Svjetsku kremu u Davosu čuvat će 3.000 vojnika

Papa Franjo se obratio vodećim osobama iz svijeta politike i biznisa te im poručio da svoje bogatstvo iskoriste za dobrobit čovječanstva dok se većina populacije bori sa siromaštvom. U svojoj poruci koju je uputio više od 2500 sudionika Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Švicarskom gradu Davosu, Papa je zatražio od industrijalaca i bankara da promoviraju prosperitet, ali ih je i ukorio zbog ekscesa koje je razotkrila gospodarska kriza, prenosi Reuters.

Među više od 2.500 sudionika skupa iz sto zemalja nalaze se i gospodarske veličine, dobitnici Nobelovih nagrada, vjerski dostojanstvenici te predstavnici sindikata i nevladinih organizacija.

I ove godine će forum ugostiti brojne čelnike multinacionalnih kompanija, poput Marisse Mayer, direktorice američkog Yahooa i Josepha Jimeneza, direktora švicarske farmaceutske tvrtke Novartis, budući da će ovaj put zdravlje i tehnologija biti među glavnim temama. Bit će tu i neizostavni Bill Gates, kao i poneka slavna osoba iz industrije zabave.

Forum u Davosu, utemeljen 1971., rado se naziva "laboratorijem ideja" na kojemu se raspravlja o važnim pitanjima koja utječu na budućnost svijeta. Otkako je utemeljen postao je neizostavni dio godišnjeg političkog i gospodarskog kalendara.

WEF se opisuje kao "neovisnu međunarodnu organizaciju posvećenu unapređenju stanja u svijetu, koja, pozivajući političke, znanstvene i ostale vodeće ličnosti društva, pomaže u oblikovanju globalnih, regionalnih i ekonomskih agendi". U Davos se strogo dolazi samo na poziv organizatora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene