Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko pola milijuna birača odlučuje između četvorice kandidata. Prema posljednjim istraživanjima najviše izgleda za pobjedu ima aktualni predsjednik Filip Vujanović.


Birališta su se otvorila u nedjelju u Crnoj Gori na prvim predsjedničkim izborima otkako se ta bivša jugoslavenska republika 2006. odvojila od Srbije.

Vezani članci Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman Grlić Radman o "srpskom svijetu": "To je poražena osvajačka politika" Prosvjedi u Crnoj Gori - 5 Ustoličen mitropolit Joanikije: U žestokim sukobima policije i prosvjednika ozlijeđeno nekoliko osoba

U 8.00 sati po srednjoeuropskom vremenu otvorilo se 1.141 biračko mjesto koje će se zatvoriti u 21.00 sat po istom vremenu. Prvi rezultati očekuju se jedan sat po zatvaranju birališta.

490.000 birača pozvano je da bira između četvorice kandidata, među kojima najviše izgleda ima predsjednik Filip Vujanović kojemu istječe mandat, dok mu je glavni protukandidat predsjednik najjače oporbene stranke Pokreta za promjene, Nebojša Medojević. Međutim, Vujanović, prema najavama anketa, uživa toliku potporu biračkog tijela da bi mogao pobijediti već u prvom krugu.

Novi crnogorski predsjednik koji se bira na pet godina, trebao bi nastaviti provedbu reforma nužnih za ulazak u Europsku uniju koji ta zemlja planira do 2012.