Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pobjeda radikala, Tadić i Koštunica odlučuju o vladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srpska radikalna stranka (SRS) Vojislava Šešelja pobijedila je na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Srbiji, sedmima od uvođenja višestranačja 1990.

Prvi neslužbeni rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji, koje je objavila nevladina udruga Centar za slobodne izbore i demokraciju (CeSID), pokazuju da je Srpska radikalna stranka dobila najviše glasova, 28,7 posto, što je nedovoljno da sama formira vladu, i da su stranke demokratskog bloka dobile zajedno najveći broj mandata ali im predstoje teški pregovori o stvaranju koalicije.

Pročitajte i ovo Milan Bandić Otvorio Trgovački sud Milan Bandić u stečaju, dug dodatno narastao sjednica Hrvatskog sabora Četiri milijuna razloga za veselje HDZ-u Strankama u 2024. gotovo dvoznamenkasti iznos: Zastupnice će dobiti više od zastupnika

"Novu vladu trebamo formirati što prije i ja ću kao predsjednik
Srbije taj posao povjeriti onome tko će pregovore moći obaviti što brže i uspješnije", izjavio je srbijanski predsjednik Boris Tadić na ponoćnoj konferenciji za novinare, dodajući da će mandatar biti iz redova njegove Demokratske stranke, koja je spremna koalirati i s koalicijom koju predvodi Čedomir Jovanović i s Demokratskom strankom Srbije Vojislava Koštunice.

"Kod formiranja nove vlade nećemo trgovati skupštinskim mandatima, već ćemo ustanoviti što je cilj i koje su vrijednosti koje nova vlada mora slijediti", kazao je Tadić, naglasivši da rezultati izbora šalju u svijet poruku da je Srbija spremna za europske integracije.

Dosadašnji premijer Vojislav Koštunica naglasio je da je za
razgovore o budućoj vladi neophodno da sve stranke "donesu platforme", koje će se potom usuglasiti, te je odbio odgovoriti na pitanje bi li bio spreman na koaliciju sa Srpskom radikalnom strankom, koja je najjača stranka u parlamentu i s kojom bi u koaliciji mogao ostvariti parlamentarnu većinu od 126 od ukupno 250 zastupnika.

Lider G17 Plus Mlađan Dinkić izjavio je da novu vladu treba
formirati što prije u dogovoru demokratskih stranaka koje su dobile većinu u parlamentu.

Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić je, ustvrdivši da su radikali "pobijedili na izborima", kazao novinarima da ta stranka neće dobiti priliku za formiranje vlade, ali da ipak očekuje da mu predsjednik Boris Tadić ponudi funkciju mandatara. Svoje birače utješio je riječima: "Izdržite još malo, sigurno ćemo imati vladu nakon sljedećih izbora".

Prema konačnoj procjeni Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID), Demokratska stranka Borisa Tadića imat će 65 skupštinskih mandata, koalicija Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice i Nove Srbije Velimira Ilića 47 , G17 Plus 19, te koalicija Liberalno-građanskog saveza Srbije Nataše Mićić, Socijaldemokratske unije Žarka Koraća i Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka 15 mandata.
Nasuprot tom demokratskom bloku, Srpska radikalna stranka dobila je 81 mandat, a Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića, nasljednika Slobodana Miloševića 18. Stranke nacionalnih manjina dobile su najmanje sedam zastupnika.

Republičko izborno povjerenstvo ima zakonski rok do četvrtka, 25. siječnja, da proglasi službene i konačne izborne rezultate, nakon čega počinje teći rok od mjesec dana za konstituiranje Skupštine Srbije, a potom tromjesečni rok za formiranje nove vlade.

U slučaju da u tom roku vlada ne bude formirana, Skupština Srbije se raspušta i raspisuju se novi parlamentarni izbori.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene