Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stižu reakcije

Akciju Rusije velesila odbija nazvati invazijom: "To je razlika Kine i vas zapadnjaka"

Svjetski čelnici osudili su u četvrtak ruski napad na Ukrajinu kao neopravdanu i ničim izazvanu agresiju protivnu međunarodnom pravu, prenose agencije, a zemlje na istočnom krilu Europske unije započele su pripreme za prihvat potencijalno stotina tisuća ljudi iz Ukrajine.

- Ruske snage ispalile su projektile na nekoliko gradova u Ukrajini i iskrcale snage na njezine južne obale, nakon što je predsjednik Vladimir Putin odobrio, kako je nazvao, specijalnu vojnu operaciju na istoku.

-EU najavljuje nove sankcije protiv strateških sektora ruskog gospodarstva

- Srednja Europa se priprema za prihvat izbjeglica iz Ukrajine

Reakcije na invaziju pratite u nastavku: 

15:00 Emmanuel Macron je u četvrtak obećao da će Francuska i njezini saveznici odlučiti o sankcijama Rusiji "na razini agresije za koju je odgovorna" a odnosit će se na "vojno i gospodarsko te na područje energetike", u govoru u Elizejskoj palači. "Nećemo biti nemoćni" kod donošenja odluka na sastanku G7 i Europskog vijeća u četvrtak navečer, dodao je predsjednik, upozorivši Francuze da će ovaj "ratni čin" imati "velike i trajne posljedice za naš život i za geopolitiku našeg kontinenta".

Vladimir Putin je "odlučio izvesti najgori udar na mir i na stabilnost naše Europe u posljednjim desetljećima", dodao je francuski predsjednik iza kojeg je bila ukrajinska zastava, uz francusku i europsku.

14:26 Kina odbija ruske akcije u Ukrajini nazvati "invazijom" i od svih strana traži suzdržanost pa čak i kada svoje državljane u Ukrajini poziva da ostanu kod kuće ili, ako se trebaju negdje odvesti, istaknu kinesku zastavu na automobilu kao mjeru opreza.

"Kina pomno prati razvoj situacije. Sve strane pozivamo na suzdržanost kako stanje ne bi izmaklo kontroli", rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying te se osvrnula na način kako strani novinari ocjenjuju poteze Rusije.

"To je možda razlika između Kine i vas Zapadnjaka. Mi ne žurimo sa zaključcima", rekla je Hua.

"Što se tiče značenja riječi 'invazija', mislim da se moramo vratiti na to kako sagledati trenutno stanje u Ukrajini. Ukrajinsko pitanje ima drugu, vrlo složenu povijesnu pozadinu koja se nastavlja do danas. No, to možda nije ono što svi žele vidjeti", dodala je Hua.

12:57 Šefovi država ili vlada članica Europske unije najoštrije su osudili rusku vojnu agresiju na Ukrajinu te Bjelorusiju zbog sudjelovanja u agresiji protiv Ukrajine. "Najoštrije moguće osuđujemo vojnu agresiju bez presedana na Ukrajinu. Ničim izazvanim i neopravdanim vojnim akcijama, Rusija je teško prekršila međunarodno pravo i ugrozila europsku i globalnu sigurnost i stabilnost", kaže se u zajedničkoj izjavi članova Europskog vijeća, najvišeg političkog tijela EU-a, koje čine šefovi država ili vlada država članica.

12:31 Jens Stoltenberg, čelnik NATO-a, kaže da ih invazija nije iznenadila i da su to pokušali spriječiti diplomatskim naporima. Najavio je raspoređivanje dodatnih vojnih snaga na istočne granice država saveznika NATO-a. 

"Ovo je ozbiljan trenutak za sigurnost Europe. Ruski neizazvan i neopravdan napad na Ukrajinu riziku izlaže brojne ljudske živote. Ovo je hladnokrvna invazija. Unatoč litaniji laži i dezinformacije ruske namjere su cijelom svijetu jasne. Ruski lideri su potpuno odgovorni za svoje nesmotrene akcije. Osuđujemo rusku invaziju na Ukrajinu, to je čin agresije i teško kršenje međunradnog prava. Pozivamo smjesta Rusiju da povuče svoje snagem", rekao je Stoltenberg na izvanrednoj presici. 

"Posljednjih mjeseci smo povećali vojne snage. Rasporedit ćemo još i veći broj vojnih snaga na istočnim granicama Saveza. Danas smo aktivirali vojne planove koji koji zapovjednicima daju dodatne ovlasti. Spremni smo. Ovo što mi radimo su odmjereni koraci, no ne želimo ulaziti u dodatan sukob", kazao je.

"Čeka nas neka nova Europa nakon današnje invazije. Stojimo ujedinjeni. Ovo je nova realnost, ali ovo nije dan za donošenje odluka", kazao je. Pojasnio je aktivaciju vojnog plana. 

"To su obrambeni planovi koji pokrivaju istočni dio saveza. Našim vojnim zapovjednicima daju veće ovlasti kod raspoređivanja vojnih snaga. Nemamo trupe u Ukrajini i nećemo ih slati u Ukrajinu, ali podupiremo naše saveznike i povećali smo vojne snage na istočnim granicama", rekao je. 

Sutra će se održati virtalni NATO summit, najavio je. Kaže da su Rusi oduvijek bili spremni napasti Ukrajinu. "Vidimo napad na Ukrajinu iz brojnih pravaca, ovo je ekstremno opasno. To je napad na jednu samostalnu, suverenu državu", rekao je Stoltenberg. 

12:25 Srbijanski državni vrh još se nije očitovao o ruskom napadu na Ukrajinu, a predsjednik Aleksandar Vučić sastao se u četvrtak s veleposlanicima država Kvinte i Europske unije, dok su za rano poslijepodne zakazane sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost i vlade, na kojoj će biti i predsjednik države. Stajalište službenog Beograda očekuje se poslije izvanredne sjednice vlade, sazvane za 15 sati, na koju je vlada pozvala predsjednika države da se obrati ministrima.

Ukrajinski veleposlanik u Beogradu Oleksandr Aleksandrovič izjavio je u četvrtak, uoči najavljenog očitovanja srbijanskog vodstva, da od vodstva Srbije očekuje podršku Ukrajini i pozvao pojedine srbijanske medije koji su objavili kako je Ukrajina napala Rusiju da pišu istinu, a ne laži. "Očekujem da će predsjednik Srbije izraziti podršku Ukrajini", rekao je Aleksandrovič za N1, naglašavajući da vjeruje "u jaku izjavu podrške Ukrajini".

Mi poštujemo vojnu neutralnost i vanjsku politiku Srbije, ali u ovom okolnostima je teško da budete neutralni kad se krši međunarodno pravo, istaknuo je ukrajinski diplomat. On je pozvao pojedine medije u Srbiji da ne pišu laži i pokažu više odgovornosti.

"Nažalost, neki mediji su objavili da je Ukrajina napala Rusiju. Molim vas da ne pišete laži", rekao je Aleksandrovič. On je podsjetio na nedavnu izjavu predsjednika Srbije da je "80 posto medija" u Srbiji proruski nastrojeno. Portali pojedinih medija u Beogradu napad Rusije na Ukrajinu nazivaju "specijalnom vojnom operacijom", citirajući ocjenu ruskog predsjednika.

Ukrajina će preživjeti, ali će ova situacija mnoge stvari iznijeti na vidjelo, poručio je veleposlanik Ukrajine u Beogradu. Vučić je u srijedu poslije posjeta Madridu, a prije nego li je počeo ruski napad na Ukrajinu, najavio da će Srbija svoje stajalište o ukrajinskoj krizi priopćiti u idućih 48 sati, te da će ono biti "principijelno kao i do sada, utemeljeno na poštovanju međunarodnog prava".

12:22 Ruska invazija na Ukrajinu katastrofa je za Europu, izjavio je britanski premijer Boris Johnson te pozvao na hitan sastanak čelnika NATO-a i najavio planove za javno obraćanje i razgovor s čelnicima G7.“Predsjednik Putin odabrao je put krvoprolića i uništenja pokrenuvši ovaj ničim izazvan napad na Ukrajinu...Ovo je katastrofa za naš kontinent", poručio je na Twitteru."Ovog jutra obratit ću se naciji u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu"."Također ću razgovarati s kolegama čelnicima G7 i pozivam na hitan sastanak svih čelnika NATO-a što je prije moguće", dodao je.

12:23 Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je danas da Europska unija sprema "puni paket sankcija" protiv Rusije. "Svijet mora rezolutno odgovoriti na invaziju u Ukrajini ili biti spremna platiti veliku cijenu", rekla je.

12:17 Izrael je u četvrtak osudio ruski napad na Ukrajinu i pozvao svjetske sile da brzo riješe krizu. "Ruski napad na Ukrajinu teška je povreda međunarodnog poretka. Izrael osuđuje napad", rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid, a prenijela izraelska televizija.

"Još uvijek ima vremena da se stane i vrati za pregovarački stol i mirno riješi nesuglasice uz posredovanje svjetskih sila. Izrael ima duge, duboke i dobre odnose i s Rusijom i s Ukrajinom. U obje zemlje žive deseci tisuća Izraelaca, stotine tisuća Židova žive u obje zemlje i njihova sigurnost naš je glavni prioritet", rekao je Lapid.

12:16 Europska unija pojačat će svoje vojne kapacitete spremne za eventualnu intervenciju u Bosni i Hercegovini i ta činjenica pomoći će održanju integriteta i stabilnosti te države, potvrđeno je u četvrtak iz Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH (OHR) u Sarajevu.

"Visoki predstavnik Christian Schmidt izričito pozdravlja odluku da se ojačaju privremene pričuvne snage pri misiji EUFOR-a Althea u cijeloj Bosni i Hercegovini, čime se u značajnom obujmu povećavaju kapaciteti i prisutnost EUFOR-a", stoji u izjavi dostavljenoj medijima, no bez pojašnjenja o kakvim se točno snagama radi.

Schmidt je istaknuo kako jačanje vojnih snaga u pričuvi potvrđuje opredijeljenost međunarodne zajednice za očuvanje integriteta i stabilnost države Bosne i Hercegovine i njenih institucija temeljenih na Daytonskom sporazumu. Schmidt je naveo kako je nedvojbeno da je mjesto BiH u Europi, a Unija će je kroz svoju vojnu misiju Althea zajedno s visokim predstavnikom odlučno pratiti na putu ka europskim integracijama.

Europska unija je vojnu misiju u BiH, sa zadaćom osiguranja provedbe Daytonskog sporazuma, preuzela od NATO-a 2004. i tada je u toj zemlji bilo raspoređeno oko sedam tisuća vojnika, da bi taj broj potkraj prošle godine bio sveden na oko 600 uglavnom lako naoružanih pripadnika koji bi se, u slučaju eskalacije krize, oslanjali na potporu stalne pričuve, uključujući tu i angažiranje snaga NATO-a temeljem sporazuma Berlin Plus.

Vijeće sigurnosti UN u studenome 2021. je jednoglasno produžilo mandat EUFOR-a za još godinu dana, a Europski je parlament svojom rezolucijom o provedbi zajedničke vanjske i sigurnosne politike od 22. veljače ove godine istaknuo kako ta misija još uvijek ima ključnu ulogu za sigurnost i stabilnost BiH i regije.

Rezolucijom je izražena uznemirenost zbog mogućih neustavnih i secesionističkih postupaka srpskog člana predsjedništva BiH, Milorada Dodika, koji ugrožavaju mirovni sporazum iz Daytona, a time i mir u cijeloj regiji pa je stoga potrebno "održavati prikladnu sposobnost jačanja udaljenog djelovanja radi omogućavanja brze reakcije u slučaju da se sigurnosna situacija pogorša".

11:41 Europska udruga novinskih agencija (EANA), čija je članica od 1993. i Hina, u četvrtak je priopćila da pomno prati "pogubna događanja" u Ukrajini te da poziva na poštivanje slobode medija i daje punu potporu ukrajinskoj novinskoj agenciji Ukrinformu. "EANA pomno prati pogubna događanja u Ukrajini i poziva na poštivanje slobode medija", stoji u priopćenju.

Ključno je, ističe EANA, da svijet bude točno informiran o aktualnoj situaciji. "U potpunosti podržavamo našeg člana - Nacionalnu novinsku agenciju Ukrajine (Ukrinform), dodaje EANA u priopćenju.

Rusija je u četvrtak pokrenula invaziju na Ukrajinu s kopna, iz zraka i s mora, što je najveći napad na drugu državu u Europi nakon Drugog svjetskog rata i potvrda najvećih strahova Zapada.

11:41 Moldavija će uvesti izvanredno stanje i spremna je prihvatiti desetke tisuća ljudi iz susjedne Ukrajine, rekla je moldavska predsjednica Maia Sandu u četvrtak. "Pomoći ćemo ljudima koji trebaju našu pomoć i potporu", rekla je.

Deseci automobila čekaju u kolonama na granici između Ukrajine i Moldavije, prema internetskim stranicama moldavskih medija. Moldavija će zatvoriti svoj zračni prostor u četvrtak i preusmjeriti letove u druge zračne luke zbog sigurnosne situacije u regiji, objavio je zamjenik moldavskog premijera Andrei Spinu u postu na Facebooku

10:55 Bivši američki predsjednik Donald Trump je neki dan hvalio Putina, a danas je osudio napad: "Ovo je vrlo tužna stvar za svijet", kazao je. Više o tome OVDJE. 

10:22 Australija će proširiti financijske sankcije Rusiji te na svoj popis stavlja još 25 vojnih osoba, četiri tehnološke kompanije za proizvodnju oružja i četiri banke, objavio je premijer Scott Morrison. Morrison je pred novinarima najavio da će sankcije stizati u valovima i da će njima biti obuhvaćeno "preko 300 zastupnika ruskog parlamenta",

"Moramo pokazati da postoji cijena za ovo nasilno, neprihvatljivo i nečuveno ponašanje", rekao je šef vlade. Među 25 vojnih osoba koje su se danas našle na popisu za sankcije su generali, zamjenici ministra obrane i plaćenici te također tvrtke uključene u razvoj i prodaju vojne tehnologije i oružja.

Uz pet banaka koje su već pod sankcijama, Australija je danas dodala još četiri financijske institucije, poručivši da je "važno da svijet zajednički djeluje".

10:21 Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najoštrije je osudio agresiju Rusije na Ukrajinu, dok je vlada te zemlje osigurala rezerve hrane i goriva.

10:19 Slovenski predsjednik Borut Pahor i premijer Janez Janša osudili su rusku vojnu agresiju u Ukrajini. "Zajedno sa svojim saveznicama u NATO-u i EU-u oštro osuđujemo rusku vojnu agresiju protiv Ukrajine bez presedana", naveo je u tvitu na engleskom Janša, dodavši kako Rusija mora "odmah povući svoju vojsku i u cjelini poštivati teritorijalnu cjelovitost Ukrajine". Uz to, predsjendik slovenske vlade zatražio je da se uvede zona zabrane letenja iznad Ukrajine.

10:17 Kina je sve strane uključene u događanja u Ukrajini pozvala na suzdržanost te je odbacila izvješća stranih novinara koji postupanje Rusije opisuju kao invaziju. Stajalište Kine objavila je na redovitom brifingu glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying. Kinesko veleposlanstvo u Kijevu nije pozvalo svoje građane da napuste Ukrajinu, ali im je savjetovalo da ostanu kod kuće ili, ako se trebaju negdje odvesti, istaknu kinesku zastavu na automobilu kao mjeru opreza.

Tijekom vojnog sukoba Libanona i Izraela 2006., kinesko diplomatsko osoblje je prilikom evakuacije na vozilima istaknula nacionalnu zastavu kako ni izbjegli da budu nasumična meta. Veleposlanstvo je ranije ovaj tjedan izdalo upozorenje svojim državljanima da se opskrbe nužnim stvarima, poput vode i hrane.

10:01 Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen oštro je osudila najnoviji potez Putina. Europska komisija će  predstaviti paket sankcija koji će ciljati na strateške sektore ruskog gospodarstva nakon barbarskog napada na Ukrajinu i ciničnih argumenata kojima se to opravdava, izjavila je u četvrtak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Više o reakcijama iz Bruxellesa pročitajte OVDJE. 

10:00 Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član državnog vrha Šefik Džaferović snažno su u četvrtak osudili agresiju Rusije protiv Ukrajine najavivši kako će njihova zemlja učiniti sve što je u njezinoj moći ne bi li pomogla napadnutim Ukrajincima.

9:45 Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je osudio ruski napad na Ukrajinu pozivajući Rusiju da ga odmah prekine. Više o tome OVDJE. 

9:40 Ruski napad na Ukrajinu vratio je Europu u situaciju koju je ona već odavno prevladala, istaknuo je belgijski premijer Alexander De Croo."Ovo je najmračniji trenutak za Europu od Drugog svjetskog rata", ocijenio je na Twitteru. "Ruska agresija nepotrebna je i ničim izazvana. U srcima i mislima smo s narodom Ukrajine", poručio je.

Ruski napad osudili su i talijanski premijer Mario Draghi i španjolski premijer Pedro Sanchez istaknuvši da su u kontaktu sa saveznicima iz NATO-a i Europske unije kako bi koordinirali odgovor. Portugalski ministar vanjskih poslova Augusto Santos Silva pozvao je na hitan prekid ruske vojne operacije u Ukrajini. "Vojna operacija koju je jutros pokrenula Rusija na teritoriju Ukrajine je neopravdana agresija i grubo kršenje međunarodnog prava", ocijenio je Santos Silva na Twitteru.

9:35 Ruski napad na Ukrajinu osudila je i Norveška, članica NATO-a koja dijeli granicu s Rusijom na Arktiku. "Rusija ima punu odgovornost za to što je dovela Europu u ovu jako mračnu situaciju", rekao je norveški premijer Jonas Gahr Stoere. Norveško ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će preseliti svoje veleposlanstvo u Ukrajini iz Kijeva u Lavov na zapadu zemlje.

9:34 Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky osudio je ruski napad kao "barbarski čin agresije" i poručio da će Češka odgovoriti zajedno sa saveznicima. "Odluka Kremlja da pokrene posve neisprovocirani napad neprihvatljiva je i protivna međunarodnom pravu", objavio je ministar na Twitteru. "Zajedno sa saveznicima, odgovorit ćemo na ovaj barbarski čin agresije".

Napad na Ukrajinu oštro je osudila i Slovačka

Slovačka "najoštrije" osuđuje ruski napad na susjednu Ukrajinu, objavio je na Twitteru premijer Eduard Heger. "U vrijeme kada demokratski svijet želi živjeti u miru, Rusija želi rat. Spremni smo i djelovat ćemo zajedno", rekao je. Mađarski ministar vanjskih poslova istaknuo je da je "rat najgori scenarij". "Naša zadaća sada, kao i uvijek, je da zajamčimo sigurnost mađarskog naroda", objavio je ministar Peter Szijjarto na svojoj službenoj Facebook stranici.

"Naše veleposlanstvo u Kijevu radi i spremno je pomoći Mađarima koji se sada nalaze u Ukrajini". Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis osudio je napad Rusije nazivajući ga "vrlo teškim kršenjem međunarodnog prava, suvereniteta i integriteta Ukrajine".

Poljska je zatražila da se Rusiji uvedu "najstrože moguće" sankcije i pozvala na jačanje istočnog krila NATO-a. "Moramo odmah odgovoriti na rusku kriminalnu agresiju na Ukrajinu", objavio je na Twitteru premijer Mateusz Morawiecki.

"Europa i slobodni svijet moraju zaustaviti Putina. Europsko vijeće trebalo bi danas odobriti najstrože moguće sankcije. Naša potpora Ukrajini mora biti stvarna", poručio je. Glasnogovornik poljske vlade pozvao je da NATO pojača obranu svojeg istočnog krila.

"Sada je vrijeme za jačanje istočnog krila NATO-a. Očekujemo da se donesu takve odluke", rekao je Piotr Muller. Dodao je da će poljske diplomatske misije u Ukrajini ostati otvorene "koliko god to bude moguće".

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo "rat s predumišljajem" protiv Ukrajine. Biden je u četvrtak rano ujutro razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem i poručio da će Sjedinjene Države i njihovi saveznici odgovoriti na "ujedinjen i odlučan način".

Pročitajte i ovo Fotografija iz Kijeva na dan početka ruske invazije Rat u Ukrajini Zelenski oštar: "Ukrajina je ostavljena sama da se bori protiv Rusije. Ja sam neprijatelju meta broj jedan, a moja obitelj meta broj dva"

Europska unija pozvala je Rusiju da odmah obustavi napade, povuče svoje snage iz Ukrajine i u potpunosti poštuje njezin teritorijalni integritet, suverenost i neovisnost. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel sazvao je za večeras izvanredni samit čelnika EU-a na kojem će raspravljati o sigurnosnoj krizi i daljnjim sankcijama protiv Rusije.

Njemački kancelar Olaf Scholz ocijenio je da je napad na Ukrajinu povreda međunarodnog prava i ukrajinskom predsjedniku u telefonskom razgovoru izrazio solidarnost. Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je vojne akcije u Ukrajini i pozvao Moskvu da ih odmah okonča.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Donald Trump (Foto: AFP) Invazija na Ukrajinu Trump neki dan hvalio Putina, danas osudio napad: "Ovo je vrlo tužna stvar za svijet"

"Francuska snažno osuđuje odluku Rusije da počne rat s Ukrajinom. Rusija mora odmah okončati vojne operacije", napisao je na Twitteru Macron. Japanski premijer Fumio Kishida rekao je da Japan oštro osuđuje jednostrano djelovanje Rusije.

Aktualno VELIKA GALERIJA Rat u Ukrajini: Stanovnici u nevjerici spašavaju živu glavu +0 Fotografija iz Kijeva na dan početka ruske invazije Svijet VELIKA GALERIJA Rat u Ukrajini: Stanovnici u nevjerici spašavaju živu glavu 1/1 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene