Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj bliskog partnerstva

Plenković: "EU bez Britanije, stalne članice u Vijeća sigurnosti UN-a, nuklearne sile, više nije ista''

Andrej Plenković (Foto: AFP)
Andrej Plenković (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Andrej Plenković (Dnevnik.hr) Andrej Plenković (Dnevnik.hr) +0 Andrej Plenković (Foto: AFP) Galerija 1/2 >>
Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju u Bruxellesu da je EU s Velikom Britanijom postigla najbolji mogući sporazum o razdruživanju i da je iluzorno očekivati da će na stol doći neki bolji tekst.

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije potvrdili su u nedjelju na izvanrednom summitu u Bruxellesu sporazum o razdruživanju s Velikom Britanijom i političku deklaraciju o budućim odnosima između EU-a i Ujedinjene Kraljevine.

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 2 predstavljen program Plenković otkrio tko su iznenađenja na listama HDZ-a: Objavio koliko će podići plaće i mirovine Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

Nakon summita EU-a slijedi najteži dio - britanska premijerka treba osigurati većinu u britanskom parlamentu, što je u ovom trenutku krajnje neizvjesno.

Čelnica male sjevernoirske stranke, Demokratske unionističke stranke (DUP) Arlene Foster, koja vladajućim konzervativcima osigurava tanku većinu u britanskom parlamentu, izjavila je da neće moći podržati sporazum o razdruživanju u obliku u kojem je dogovoren.

Isto tako, dio članova vladajuće Konzervativne stranke nije zadovoljan postignutim sporazumom - dio konzervativaca želi tješnje veze s EU-om, a dio njih želi potpuni raskid, koji bi po njima omogućio zemlji da samostalno vodi svoju trgovinsku politiku.

Na pitanje ima li EU neki plan u slučaju da sporazum ne prođe u britanskom parlamentu, Plenković je rekao da sada ne bi niša prejudicirao.

"U ovom trenutku ne bih ništa prejudicirao što će biti sredinom prosinca. Pričekajmo taj trenutak, a ono što je jasno iz nastupa većine kolega jest da je sasvim iluzorno očekivati da će na stol doći neki bolji tekst.

Ovo je po meni dobar kompromis, koji je po meni vrlo velikodušan prema Velikoj Britaniji, koja je sama odlučila da želi izići", rekao je Plenković, dodajući da je britanska premijerka Theresa May u nezavidnoj poziciji budući da se ona u kampanji prije refernduma zauzimala za ostanak u Europskoj uniji.

Ponovio je kako će izlazak najviše pogoditi Veliku Britaniju, ali i EU. "Unija bez Velike Britanije, stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, nuklearne sile, prvaka slobodne trgovine, ključne zemlje globalno gledajući, više nije ista", rekao je Plenković.

Izrazio je zadovoljstvo što je ispregovaran sporazum, ali je dodao da nitko nije sretan što je do ovoga uopće došlo.

Plenković je izrazio nadu da će situacija s Brexitom obehrabriti druge zemlje da krenu istim putem.

"Nadam se da će to obeshrabriti druge zemlje. Sve ovo što se događa u Velikoj Britaniji, svi ti procesi, to nikako nije dobro. Oni se ne mogu fokusirati ni na jednu temu, bave se samo s ovim, što je loše. Mislim da je pouka da ovakve teme treba puno bolje tumačiti javnosti i objašnjavati građanima", rekao je Plenković.

Spomenuo je i britanskog euroskeptičnog zastupnika u Europskom parlamentu Nigela Faragea kao osobu koja je imala najviše utjecaja u ovom pitanju na britansku javnost te podsjetio da je Farage sudjelovao i u referendumskoj kampanji u Hrvatsku za referendum o ulasku u Europsku uniju 2011.

"Prema tome, lekcije su naučene. Sada znamo što se zbiva kada se s pravne strane sve to pokrene. Politički, to ni za koga nije korisno tko bi želio slijediti ovaj scenarij. To je više nego očito", rekao je Plenković. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene