Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Užasne scene

Plamena stihija od pet metara, temperature koje su danima iznad 40... Niz zemalja muči se s požarima i vrućinama, među njima i Švicarska

Aktualno Galerija Požari u Alpama, ilustracija - 1 Požari u Alpama, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Požari u Grčkoj, ilustracija - 2 Požari u Grčkoj, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Rekordne vrućine u SAD-u, ilustracija - 1 Rekordne vrućine u SAD-u, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Rekordne vrućine u SAD-u, ilustracija - 2 Rekordne vrućine u SAD-u, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Požari u Grčkoj, ilustracija - 1 Galerija 1/7 >>
S velikim vrućinama, ali i požarima, bore se Grčka, SAD, Švicarska. Nebrojeni vatrogasci uključeni su u gašenje, ali vatri se ne nazire kraj.

Stotine vatrogasaca uz pomoć protupožarnih letjelica nastavljaju borbu s nekoliko požara u okolici Atene. Njihove napore otežava snažan vjetar. Vlasti su izdale naloge za evakuaciju nekoliko naselja. Tisuće ljudi napustile su domove. Evakuirano je i više od tisuću djece iz jednog odmarališta. Zbog požara bile su zatvorene i autoceste. Izgorjelo je više građevina, ali razmjeri štete još nisu poznati.

"Naša kuća je ondje. Još nije izgorjela, ali mnogo je fronti i vatrogasci još nisu stigli", rekla je Anna Vlachou iz Kouvarasa.

"Plamenovi su dosezali četiri, pet metara s ulice. U nekom trenutku sam stavio psa u automobil i otišao. Moja kuća je spašena, ali sve ostalo, imao sam garažu s alatom, nema ničega", ispričala je Antonis Christofias iz Lagonissija.

Pročitajte i ovo Toplinski val, ilustracija - 3 Ekstremne temperature Toplinski val diljem svijeta: Temperature idu do 46 stupnjeva

S visokim temperaturama nije suočena samo Europa. Val vrućine zahvatio je i dijelove SAD-a. U Phoenixu očekuju rekordan 19. dan zaredom s temperaturom višom od 43 stupnja. U sjevernim dijelovima SAD-a, osim vrućine, probleme ponovno stvara dim s požarišta u Kanadi.

"Trenutačno je aktivan 881 požar i izgorjelo je 10 milijuna hektara. Vidimo pojačanu aktivnost u Quebecu i Britanskoj Kolumbiji. U Alberti je stabilno, ali još ima nešto aktivnosti u Sjeverozapadnim teritorijima također", pojasnila je Jennifer Kamau iz kanadskog centra za šumske požare.

Pročitajte i ovo Gašenje požara na odlagalištu otpada Bikarac kod Šibenika - 1 u tijeku je sanacija VIDEO Požari na šibenskom području pod nadzorom vatrogasaca: "Situacija na Grebaštici je odlična"

Požari bjesne i u Švicarskoj. Naložena je evakuacija nekoliko sela. Na požarištu je oko 200 vatrogasaca i vojnika. U gašenju im pomaže i helikopter. Otvorena je istraga o uzroku požara. Švicarsku je zahvatio mediteranski val vrućine. Temperature u dijelovima zemlje premašuju 30 stupnjeva Celzijevih.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene