Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prodavanje ispod tržišne cijene

Ministarstvo gospodarstva oglasilo se o aferi u HEP-u: "Filipović nije upozoren da će plin prodati po netržišnim cijenama"

Ministarstvo gospodarstva oglasilo se o aferi koja ovih dana trese HEP zbog prodavanja zaliha plina po cijenama koje su bile ispod tržišnih.

Iz Ministarstva gospodarstva tvrde kako resorni ministar Davor Filipović nije bio obaviješten da se stvaraju viškovi plina koji će se morati jeftino prodavati.

"Na sjednici Kriznog tima održanoj 29. ožujka 2023. g. Petar Sprčić, član Uprave HEP-a zadužen za plin, nije upozorio ministra Filipovića, kao ni druge prisutne, da će se plin koji je HEP kupovao od INA-e nakon zapunjenja podzemnog skladišta plina Okoli odlagati u plinovodni sustav i prodavati po netržišnim cijenama. Dana 5. travnja 2023. Uprava HEP-a uputila je dopis ministru Filipoviću u kojem navodi kako će 'po zapunjenju skladišnih kapaciteta, HEP d. d. viškove plina nastale provedbom Uredbe NN 31/2023. koristiti za vlastitu potrošnju te će provoditi njihovu prodaju na domaćem i/ili inozemnom tržištu, ako se ne naloži drugačije postupanje u svrhu zbrinjavanja viškova plina'. Drugačije postupanje nije bilo naloženo od strane ministra Filipovića, a nikakvih dopisa niti usmenih obavijesti od strane HEP-a prema ministru Filipoviću o postupanju s plinom nije bilo nakon 5. travnja 2023.", priopćilo je ministarstvo.

Pročitajte i ovo Požar u Trogiru, ilustracija - 5 Teški uvjeti Požar kod Trogira pod nadzorom: Gase ga deseci vatrogasaca

Dodali su i kako Sprčić nije upozorio ravnateljicu Uprave za energetiku gđu Kristinu Čelić ni posebnog savjetnika Juricu Lovrinčevića da će se plin koji je HEP kupovao od INA-e nakon zapunjenja podzemnog skladišta plina Okoli odlagati u plinovodni sustav i prodavati po netržišnim cijenama te kako Čelić nije bila na sastanku u travnju.

"Na Glavnoj skupštini HEP-a, održanoj 9. lipnja 2023., Petar Sprčić nije upozorio ministra Filipovića da se viškovi plina koji je HEP kupovao od INA-e odlažu u plinovodni sustav i prodaju po netržišnim cijenama. Nadalje, Lovrinčević nije bio prisutan na Glavnoj skupštini HEP-a", javljaju iz ministarstva.

U priopćenju je navedeno i kako je "prva informacija o tome da se plin koji je HEP kupovao od INA-e prodaje po netržišnim cijenama dostavljena 29. lipnja 2023. u dopisu HROTE-a. Nakon toga, 30. lipnja 2023. ministar Filipović je o tome informirao potpredsjednika Vlade RH  Butkovića i premijera Plenkovića. Na sjednici Vlade RH 6. srpnja 2023. izmijenjena je Uredba o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije i HEP je prestao kupovati plin od INA-e".

Pročitajte i ovo Ilustracija Nema mu traga Amerikanac prešao granicu između dviju Koreja, pa zapeo u Sjevernoj: "Vjerujemo da je trenutačno u pritvoru tamo"

Reakcija Banskih dvora na navode o vrijeđanju na sastanku

Vlada je u utorak reagirala nakon što je u utorak u javnost izašla informacija da je na sastanku na početku plinske afere predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić žestoko izvrijeđao ministra Filipovića.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene