Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekstremne temperature

Toplinski val diljem svijeta: Temperature idu do 46 stupnjeva

Toplinski val zahvatio je dijelove Europe, SAD-a i Azije, a Grčka se bori s požarima.

Zdravstvene vlasti u Europi, Sjevernoj Americi i Aziji označile su uzbunu zbog ekstremnih vrućina i pozvale ljude da se sklone u hlad od sunca koje prži te da unose dovoljno tekućine u svoj organizam, javljaju u utorak agencije i ističu da je Europa kontinent koji se najbrže zagrijava.

Europu danas očekuju nove visoke temperature, toplinski val ne pokazuje znakove popuštanja, a šumski požari su već spalili dijelove sjeverne hemisfere. Grčka je zbog požara kod popularnog ljetovališta morala evakuirati 1200 djece.

Vrhunac toplinskog vala u Europi očekuje se na talijanskim otocima Siciliji i Sardiniji. Prema Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), temperature bi na tim otocima mogle doseći 48 stupnjeva Celzija.

Europski rekord drži Sicilija na kojoj je 2021. izmjereno 48,8 stupnjeva Celzija.

Grčka se bori s požarima 

U Grčkoj se vatrogasci drugi dan za redom bore sa šumskim požarima na nekoliko lokacija oko Atene. Šumski požar nošen jakim vjetrom zaprijetio je popularnom ljetovalištu Loutraki, a gradonačelnik je iz ljetnog kampa naredio evakuaciju 1200 djece.

"Ekstremni vremenski uvjeti imaju golemi utjecaj na ljudsko zdravlje, ekosustave, ekonomije, poljoprivredu, energetiku i opskrbu vodom", rekao je glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije (WMO) Petteri Taalas.

Moramo smanjiti emisije stakleničkih plinova što prije i u što većem opsegu, istaknuo je Taalas.

Talijani su upozoreni da se pripreme za najintenzivniji toplinski val ovog ljeta i jedan od najintenzivnijih ikada. U ponedjeljak je u Rimu izmjerena temperatura od 39 stupnjeva Celzija.

Amerikanac Colman Peavy ne može se načuditi da je u Italiji gora vrućina nego u njegovom Teksasu. Lipanj je u Europi bio najvrući dosad, a sve se čini da će i srpanj potući temperaturne rekorde.

U Španjolskoj je u gradu Jaenu, na jugu zemlje, izmjereno 44,7 stupnjeva Celzija, a na Cipru se očekuju temperature iznad 40 stupnjeva Celzija sve do četvrtka. 

Dijelovi Azije se također prže na rekordnim temperaturama. U kineskoj pokrajini Xinjiang, na zapadu zemlje, u nedjelju je zabilježena rekordna temperatura za sredinu srpnja od 52,2 stupnja Celzija.

Prethodna rekordna temperatura koju je izmjerila meteorološka stanica u Sanbau u srpnju 2017. iznosila je 50,6 stupnjeva Celzija.

Upozorenja na srčani udar izdana su u 32 od 47 japanskih prefektura, većinomu u središnjim i jugozapadnim područjima.

U zapadnim i južnim državama SAD-a, više od 80 milijuna ljudi je upozoreno na iznimno jak toplinski val.

U kalifornijskoj Dolini smrti, često najtoplijem mjestu na svijetu, u nedjelju je izmjereno 45 stupnjeva, dan ranije 51 stupanj, a u Phoenixu, glavnom gradu Arizone, temperature su već 18 dana za redom iznad 43 stupnjeva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene