Papa Franjo
Papa Franjo Foto: Afp

Papa Franjo izrazio je u srijedu sram, ponavljajući to nekoliko puta, nakon objave izvješća o pedofiliji unutar Katoličke Crkve u Francuskoj.


"Želim izraziti svoju žalost žrtvama, svoju bol zbog njihovih pretrpljenih traumi, ali također i sram, sram zbog preduge nesposobnosti Crkve da to stavi u središte svog djelovanja", rekao je Papa na općoj audijenciji.

On je pozvao sve dužnosnike Crkve "da nastave s naporima kako se takve drame ne bi ponovile".

Govoreći o "teškom, ali spasonosnom iskušenju", pozvao je "francuske katolike da preuzmu svoju odgovornost kako bi Crkva postala sigurna kuća za sve".

Neovisno povjerenstvo koje je istraživalo razmjere tog skandala u Katoličkoj Crkvi u Francuskoj objavilo je u utorak zaključke, procijenivši da je od 1950. 216.000 djece i adolescenata bilo žrtve svećenika.

Ako se tome dodaju osobe koje su zlostavljali laici koji su radili u institucijama Crkve, ta brojka penje se na 330.000, rekao je predsjednik povjerenstva Jean-Marc Sauvé.

Otkrića u Francuskoj posljednja su koja je potresla Katoličku Crkvu, nakon niza otkrivenih slučajeva seksualnog zlostavljanja, često i djece, diljem svijeta u posljednjih 20 godina.

Ilustracija (Foto: AFP) Jezivo izvješće o pedofilskim zločinima u Francuskoj: Svećenici i redovnici u zadnjih 70 godina silovali 216.000 maloljetnih osoba
Svećenik, ilustracija Izvješće će odjeknuti poput eksplozije: Nezavisna istraga otkrila 3000 pedofila u Katoličkoj crkvi u Francuskoj

Već u utorak Vatikan je reagirao na izvješće, kada je glasnogovornik Matteo Bruni novinarima rekao da je papa Franjo izrazio "veliku tugu" zbog tog pedofilskog skandala.

"Njegove misli na prvom su mjestu sa žrtvama, s velikom tugom za njihove rane i zahvalnosti za njihovu hrabrost što su ih prokazali. One su s Crkvom u Francuskoj, kako bi, osvijestivši tu strašnu realnost (...), mogla krenuti putem iskupljenja", naglasio je glasnogovornik u utorak.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju