Francuski svećenici i redovnici u zadnjih 70 godina silovali su 216.000 maloljetnih osoba, pokazalo je izvješće neovisne komisije koja je istraživala seksualna zlostavljanja djece koja su u Francuskoj počinili katolički svećenici.

Galerija Ilustracija (Foto: AFP) Svećenik, ilustracija (Foto: Pixsell,Kristina Stedul Fabac) Svećenik, ilustracija (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) +3 Svećenik (Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Pripadnici katoličkog svećenstva seksualno su zlostavljali više od 200.000 maloljetnika u Francuskoj u posljednjih sedam desetljeća, pokazalo je istraživanje francuskog Neovisnog povjerenstva za seksualno zlostavljanje u Crkvi (CIASE).

Francuska biskupska konferencija (CEF) i Francuska redovnička konferencija (Corref) povjerili su CIASE-u tri zadaće: rasvijetliti seksualno nasilje koje su svećenici počinili nad malodobnim osobama ili ranjivim odraslim osobama od 1950. godine, proučiti način na koji su ti slučajevi rješavani te procijeniti mjere protiv pedofilije koje su CEF i Corref poduzeli u posljednjih dvadeset godina kako bi dali preporuke.

Povjerenstvo je rezultate istraživanja predstavilo na konferenciji za novinare.

Od 1950. godine do 2020. godine u Francuskoj je najmanje 2900-3200 identificiranih pripadnika katoličkog klera, odnosno katoličkog redovništva silovalo ili na sličan način spolno napastovalo oko 216 tisuća maloljetnih ili ranjivih odraslih osoba, ustanovilo je Povjerenstvo.

Taj se broj povećava na procijenjenih 330.000 ako se uključe žrtve zlostavljača koji nisu bili svećenici, ali su imali druge veze s Crkvom, poput katoličkih škola i programa za mlade. 

U pedofilskim zločinima sudjelovalo je oko 2,6 posto od ukupno oko 115.000 svećenika i redovnika koji su u tom razdoblju služili u Katoličkoj crkvi u Francuskoj, javlja CNN. 

Izvješće se sastoji od 2500 stranica. Rad na njemu trajao je dvije i pol godine.

Katolička Crkva još nije komentirala izvješće. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju