Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Oduprite se odljevu mozgova'

Papa pozvao studente da ne odlaze raditi u inozemstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sveti Otac Benedikt XVI. pozvao je studente iz siromašnih zemalja da se odupru ‘odljevu mozgova’ i da svoje sposobnosti nakon završetka studija stave u službu svog društva.

‘Zbog nedostatka stručne izobrazbe i odgovarajućih struktura u njihovoj zemlji, ali i zbog društvenih i političkih napetosti te zahvaljujući novčanoj potpori studiranju u inozemstvu, strani studenti su sve brojnija skupina unutar velikog fenomena migracija’, istaknuo je Papa obraćajući se sudionicima Svjetskog kongresa o pastoralu stranih studenata.

Zato je ‘važno’ studentima osigurati ‘zdravu i ujednačenu intelektualnu, kulturnu i duhovnu pripravu kako ne bi bili žrtve odljeva mozgova’, upozorio je.

Međutim, dodao je Benedikt XVI., studenti su ‘društveno i kulturno važna skupina’ i mogu obnašati ‘odgovorne zadaće u zemlji iz koje dolaze’, uspostavljajući ‘kulturne, društvene i duhovne mostove sa zemljom koja ih je prihvatila’.

Katolička sveučilišta mogu imati ulogu u tom smislu, dodao je.

Velik broj stranih studenata se nakon završetka studija ne vraća u domovinu zbog straha da neće naći odgovarajući posao i zbog toga što ih privlače bolji životni uvjeti i veća plaća u bogatim zemljama. (Hina)

Pročitajte i ovo Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV i mladi MLADI O POLITIČARIMA Milanović im je šašav, Benčić elokventna, Penava zatvoren, Grbin pretih, Plenković samopouzdan, ali izaziva i susramlje Mladi "Štedi, uloži i život posloži" Jesu li mladi u Hrvatskoj financijski pismeni? O novcu treba učiti od najranije dobi

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene