Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ponavljati naziv bolesti'

Papa: Sirija je žrtva globalizacije ravnodušnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo zatražio je od katoličkih organizacija da u pružanju pomoći ne gledaju na vjersku pripadnost.

'Sirija je žrtva globalizacije ravnodušnosti, a kršćani se bore za opstojnost na Bliskom istoku', ocijenio je u petak papa Franjo, zatraživši od katoličkih organizacija da u pružanju pomoći ne gledaju na vjersku pripadnost.

Pročitajte i ovo Papa Franjo vodio misu u povodu Cvjetnice Na tako važan dan Papa Franjo na misi preskočio tradiciju staru 1700 godina: ''Ovo je vrlo neobično'' Papa Franjo žestoki nemiri Papa Franjo svijetu poslao važnu poruku: "Zaustavite se!"

Nakon trogodišnjeg rata postoji opasnost da se zaborave neopisive patnje, upozorio je u poruci upućenoj sudionicima susreta o koordinaciji pomoći za Siriju. 'Trebamo ponavljati naziv te bolesti koja nas danas toliko pogađa: globalizacija ravnodušnosti'.

Taj je izraz prvi put upotrijebio u srpnju 2013. na talijanskom otoku Lampedusi upozoravajući na stradavanje ilegalnih useljenika u brodolomima na Sredozemnom moru.

Papa je još jednom pozvao sve strane da odmah dopuste raspodjelu humanitarne pomoći, prekinu sukob i počnu pregovore kako bi omogućili izbjeglicama da iskoriste 'svoje pravo' i 'što prije se vrate u domovinu'.

Papa Franjo u Betlehemu pozvao na mir

Papinsko vijeće 'Cor Unum' (Jedno srce) koje koordinira rad crkvenih karitativnih tijela, okupilo je u Rimu 25 organizacija koje djeluju na terenu, napose Caritas te nuncije (veleposlanike) i biskupe s tog područja.

Papa ih je pozvao da 'podupru mjesne Crkve i sve žrtve rata bez obzira na etničku i vjersku pripadnost te društveni status'.

'Mislim na drage kršćanske zajednice. Njihova opstojnost na čitavom Bliskom istoku je razlog iskrene zabrinutosti sveopće Crkve. Kršćanstvo mora i dalje moći živjeti ondje gdje je poniklo'.

Dan ranije, gvinejski kardinal Robert Sarah, predsjednik Cor Unuma, pozvao je Sjedinjene Države, Rusiju i bliskoistočne zemlje da 'pronađu hrabrosti za zajedničko djelovanje' kako bi spasili Siriju. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene