Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Franjo pozvao je u nedjelju kardinale, koji čine prvi ešalon Rimokatoličke crkve, da se ne bave intrigama, ogovaranjima i klikama tipičnima za kraljevske dvore.


Od izbora prije gotovo godinu dana, Franjo je često svojim suradnicima govorio da ne žive i da se ne ponašaju kao privilegirana kasta.

Vezani članci Papa Franjo Potvrdio glasnogovornik Vatikana: Papa Franjo u bolnici, danas ide na operaciju Slika nije dostupna Prvi put izložene kosti za koje se vjeruje da su od svetog Petra

Osmogodišnji pontifikat njegova prethodnika, pape Benedikta obilježili su skandali i krivi potezi koji su se često pripisivali disfunkcionalnoj vatikanskoj birokraciji i intrigama kakve su se događale na renesansnim dvorovima.

Štednja u Vatikanu: Papa ukida prekovremeni rad

Papa Franjo služio je u nedjelju misu s 18 od 19 novih kardinala ustoličenih u subotu. Jedan nije sudjelovao zbog bolesti.

'Kardinali su ušli u Rimsku crkvu, ne na kraljevski dvor', rekao je Franjo u propovjedi pozdravljajući elitnu skupinu ljudi koji mu pomažu u vođenju Crkve u Vatikanu i ostatku svijeta.

'Svi bi trebali izbjegavati, i drugima pomoći da izbjegavaju, navike i ponašanja tipična za dvorove: intrige, ogovaranja, klike, favoriziranje i preferiranje', poručio je Papa u propovjedi na misi u Bazilici sv. Petra.

Skandal 'Vatileaks', u kojemu je papin sobar bio uhićen zbog odavanja papinih osobnih dokumenata medijima, otkrio je korupciju u Svetoj stolici što Vatikan opovrgava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook