Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Panamci su počeli glasovati u nedjelju na referendumu o širenju Panamskog kanala, velikom projektu vrijednom 5,25 milijardi dolara kojim se predviđa izgradnja dodatnog plovnog puta koji bi mogli koristiti i najveći brodovi.Prema ispitivanjima provedenima zadnjih mjeseci, čini se da pristanak neće izostati sa 70 posto namjeravanih glasova.

Vezani članci Andrej Plenković u Parizu - 1 Ivana Petrović iz Pariza: "Datum početka pregovora Francuskoj ne znači ništa, a Sjevernoj Makedoniji znači sve" Zatvor, ilustracija Sukobile se dvije skupine zatvorenika u Panami: U pucnjavi u zatvoru ubijeno najmanje 12 ljudi

Panamski predsjednik Martin Torrijos i vlasti Panamskog kanala, javno tijelo koje odlučuje o sudbini kanala nakon odlaska Amerikanaca krajem 1999. godine, tvrde da je projekt modernizacije kanala potreba kako kanal ne bi zastario prije 2012. godine.

Vlasti ističu da brodogradilišta rade sve veće brodove te da se kanal mora prilagoditi novoj tendenciji pomorske trgovine.

Približno 80 posto unutarnjeg brutto proizvoda Paname, male zemlje s tri milijuna stanovnika, povezano je izravno ili neizravno s aktivnostima kanala.

Ako se projekt širenja Panamskog kanala usvoji, početak radova predviđa se za kraj 2007. a završetak 2014. godine.