Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveći financijski skandal

OTKRIVENO KAKO SU PROCURILI DOKUMENTI KOJI TRESU SVIJET 'Bok, ja sam John Doe...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Curenje milijuna privatnih podataka o financijskim malverzacijama bogatih,slavnih i moćnih, tzv. 'Panama Papers' krenulo je prije više od godinu dana.

Financijska afera Panama Papers krenula je od jedne osobe koja je i dalje anonimna, a novinari koje je prve nazvala opisali su kako su došli do priče.

'Bok, ja sam John Doe', napisao je nepoznati zviždač u šifriranoj email poruci koja je stigla na adresu Süddeutche Zeitunga. 'Jeste li zainteresirani za neke podatke?'

'Jesmo, i to jako', bio je odgovor Bastiana Obermayera, istraživačkog novinara s bogatim iskustvom u otkrivanju financijskih skandala.

U mjesecima koji su uslijedili, anonimni zviždač poslao im je veliki broj emailova, skeniranih dokumenata, fotografija i podataka o klijentima ukradenih sa servera odvjetničkog ureda iz Paname 'Mossack Fonseca', koja je desetljećima bila na meti istraga zbog sumnje da je povezana s pranjem novca. Bio je to rudnika informacija, koji je na kraju obuhvatio 11,5 milijuna dokumenata i 2,6 terabita podataka.

Njemački novinari kažu da se provjeravanje vjerodostojnosti dokumentacije pretvorila u pravu opsesiju, no shvatili su da ne mogu sami, da je podataka naprosto previše. Zbog toga su se obratili Međunarodnom konzorciju novinara istraživača u Washingtonu (ICIJ). Potom je okupljena vojska od oko 400 novinara iz više od 100 redakcija u 80 zemalja. Održali su niz tajnih sastanaka, ponekad s više od 100 ljudi.

Putinova veza i 'reciklirani' novac

Pročitajte i ovo Dan nakon terorističkog napada u Moskvi u Rusiji je dan žalosti Ubijeno 143 ljudi U Rusiji dan žalosti nakon terorističkog napada: SAD tvrdi da Ukrajina nije bila uključena Vladimir Putin Ukrajina odbacila optužbe Putin u teror umiješao Ukrajinu: "Napadači su bježali prema granici, čekao ih je prolaz"

Originalni dokumenti su bili napisani na 25 različitih jezika. Jedan od novinara bio je i iskusni Luke Harding, koji je sudjelovao u nekoliko istraga, među ostalim i WikiLeaks te slučaj Edwarda Snowdena. Sada je otkrio mrežu od preko stotinu složenih međunarodnih transakcija, u čijem se središtu nalazila offshore-kompanija povezana sa glazbenikom Sergejem Rolduginom, jednim od najbliskijih prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

'Znali smo da postoji veza s Putinovim prijateljem. Znali smo da se novac šalje u offshore kompanije iz ruskih državnih banaka i da se recikliran vraća u Rusiju', rekao je Harding.
Krajem prošle godine timovi su najzad uspjeli povezati tu tvrtku i još jednu u čijem se vlasništvu nalazio luksuzni ski-centar u blizini Sankt Petersburga, u kojem se ruski predsjednik rado odmara, kaže Harding. Daljnja istraživanja su pokazala da se u istom mjestu 2013. u tajnosti udala Putinova kćerka, o čemu se saznalo tek prošle godine.

'Mnoge bogate i moćne osobe koje su akumulirale veliko bogatstvo sada su sigurno u grču jer su shvatili da njihove bankarske tajne više nisu tako tajne i da email nije privatni mediji', zaključio je Harding, piše NY Times.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene