Obavijesti Video Pretražite Navigacija
12 MILIJUNA TAJNIH PAPIRA OTKRIVAJU KAKO SVJETSKA ELITA SKRIVA NOVAC

AFERA 'PANAMA PAPERS' Islandski premijer upleten 'do grla', umiješan i Putin...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnička tvrtka, Mossack Fonseca, jedna od najzatvorenijih offshore odvjetničkih tvrtki u svijetu, otkriva da je desetljećima nekažnjeno pomagala klijentima da peru novac i izbjegavaju poreze.

Veliko curenje 11,5 milijuna dokumenata iz jedne panamske odvjetničke tvrtke otkriva kako svjetski bogataši, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, skrivaju svoj novac, objavio je u nedjelju njemački list Sueddeutsche Zeitung.

Pročitajte i ovo Julian Assange Odluka 20. svibnja Odgođeno izručenje Juliana Assangea SAD-u: "Tražimo ova jamstva" Slika nije dostupna Afera 'Panama Papers' ISLANDSKI PREMIJER ZATRAŽIO RASPUŠTANJE PARLAMENTA Predsjednik ga odbio

Dokumente, nazvane "Panama Papers", nabavio je Sueddeutsche Zeitung, dnevnik iz Muenchena. Podijelio ih je s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara iz Washingtona i drugim medijima, uključujući BBC i Guardian.

Rasplitanjem mreže tajnih offshore poslova i pregršta kredita u vrijednosti od dvije milijarde američkih dolara, sve upućuje na kumovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina pri sklapanju velikog broja poslova zbog kojih su se na računima njegovih najbližih prijatelja i rodbine posljednjih nekoliko godina nanizali brojni milijuni.

Iako se ime ruskog predsjednika ne nalazi na niti jednom od dokumenata, velik broj ljudi na otkrivenom popisu upravo su njegovi najbliži prijatelji, obitelj i rodbina. "Panama Papers" sastoje se od 2,6 terabajta podataka, 11,5 milijuna dokumenata i 214.000 fiktivnih tvrtki: riječ je o najvećem curenju podataka s kojim su se novinari ikad susreli.

Dokumenti dokazuju povezanost sadašnjih i bivših svjetskih čelnika, uključujući dugogodišnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, s nezakonitim financijskim transakcijama.

Odvjetnička tvrtka, Mossack Fonseca, jedna od najzatvorenijih offshore odvjetničkih tvrtki u svijetu, otkriva da je desetljećima nekažnjeno pomagala klijentima da peru novac i izbjegavaju poreze.

Povezanost s Rusijom

Tragovi offshore računa započinju u Panami, a povezani su u velikom dijelu s Rusijom, Švicarskom i Ciprom, te uključuju i privatno skijalište gdje se 2013. godine, Putinova mlađa kćer Katerina, udala.

"Panama Papers" otkrivaju još jedno veliko ime - Sergeia Roldugina, koji je Putinov najbolji prijatelj, a koji je Putina upoznao s Ljudmilom, sadašnjom suprugom. Osim toga, Roldugin je kum Putinove starije kćeri - Marie.

Profesionalni glazbenik s mnogo sreće

Profesionalnog glazbenika, koji očito nema problema sa srećom, otprije se povezivalo s novčanim prevarama, a pretpostavlja se da je za ovaj veliki posao izabran upravo zbog činjenice da nije medijski eksponiran. Nakon što je na njegovim računima otkriven popriličan iznos novca on je zanijekao, stoji u dokumentima iz banaka u Švicarskoj i Luxemburgu, bilo kakvu povezanost s ruskim političkim vrhom. Izjavio je i da nije poduzetnik i da se ne bavi nikakvim biznisom.

Ipak, objavljeni dokumenti svjedoče da Putinov dugogodišnji prijatelj ima čak 12,5% udjela u najvećoj ruskoj televizijskoj agenciji - Video International, čiji je godišnji prihod veći od 800 milijuna eura.

Roldugin je također dobio priliku kupiti udio u najvećoj ruskoj tvrtci za proizvodnju kamiona - Kamaz, koja se bavi proizvodnom vojnih vozila, a otkriveno je i kako je vlasnik tvrtke Raytar sa sjedištem na Cipru. Posjeduje 3.2% banke Rossiya, privatne banke u St.Petersburgu, koja je nerijetko nazivana Putinovom obiteljskom bankom.

Otkrivene svakodnevne aktivnosti tvrtke posljednjih 40 godina

Jedanaest milijuna dokumenata procurilo je iz jednog od najvećih svjetskih tajnih društava, panamske pravne tvrtke Mossack Fonseca. Dokumenti otkrivaju kako je tvrtka Mossack Fonseca godinama pomagala klijentima pri pranju novca, te kako su se uspjeli izmaknuti sankcijama te izbjegli poreze.

Tvrtka Mossack Fonseca tvrdi da u na takav način poslovali gotovo 40 godina te kako nikada nisu bili optuženi ili kazneno progonjeni.

Dokumenti ukazuju na povezanost 72 sadašnjih i bivših šefova država, uključujući i diktatore optužene za pljačku vlastite zemlje.

Gerard Ryle, direktor ICIJ, kazao je u dokumentima koji su procirili stoji ispisano baš sve, svakodnevno poslovanje tvrtke proteklih 40 godina.

'Mislim da će ovo curenje dokumenata postati najvećim skandalom povezanim s offshore kompanijama, kakav svijet nije vidio do sada, upravo zbog sadržaja dokumenata', rekao je Ryle.

Islandska veza

Podaci Mossak Fonseca pokazuju kako je s ovom pravnom tvrtkom poslovao i islandski premijer Sigmundur Gunnlaugsson koji se, kada je stupio na čelo vlade zalagao za spašavanje banaka od strane naroda i države. Sada ga se optužuje da je skrivao milijune dolara koje je investirao u banke na Islandu, a sve preko offshore kompanije.

Objavljeni dokumenti pokazuju da su on i njegova supruga offshore kompaniju 'Wintris' kupili 2007. godine, a kada je stupio na čelo islandske vlade, ovu informaciju nikome nije spomenuo. Osam mjeseci kasnije prodao je svojih 50% kompanije supruzi za jedan dolar.

Islandski premijer sada je suočen z brojnim pozivima na ostavku na koje odgovara kako nije prekršio ni jedan zakon, te kako njegova supruga nije ostvarila nikakav benefit na temelju njegovih poslovnih odluka.

Prema objavljenim podacima, offshore kompanija 'Wintris' služi za ulaganja milijuna dolara za koja piše kako je to naslijeđeni novac, barem tako stoji u dokumentu o osnivanju kojeg je potpisala Gunnlaugssonova supruga Anne Sigurlaug Pálsdóttir 2015. godine. (M.G.Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene