Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Protivničke palestinske skupine dogovorile su se u Kairu da će predsjedničke i parlamentarne izbore održati u siječnju 2010., no nisu se suglasile oko formiranja vlade nacionalnog jedinstva koja bi te izbore pripremila izbore, javljaju agencije.


Pregovori, održani pod okriljem Egipta, ključni su za okupljanje Palestinaca, razjedinjenih od lipnja 2007., kada je radikalni pokret Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom, dok se Fatah s predsjednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom, povukao na Zapadnu obalu.

Vezani članci Raketiranje u Gazi i Izraelu ne prestaje VIDEO Sukobi i dalje bjesne: Izrael gađao dom čelnika Hamasa, odmah stigao žestok odgovor Vlatko Cvrtila - 1 Stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila: "Nikada neće biti trajnog mira između Izraela i Palestine"

Stranke su se suglasile da će predsjedničke i parlamentarne izbore održati do 25. siječnja 2010., rekao je Vasil Abu Jusef, glavni tajnik Palestinskog fronta oslobođenja (PLO), javlja egipatska agencija MENA. Hamas je razgovore u Kairu pozdravio s 'opreznim optimizmom', piše Reuters.

Fatah i Hamas, vodeće palestinske skupine, razilaze se oko pristupa prema Izraelu. Dok Hamas, radikalna palestinska stranka zagovara oružanu borbu u cilju ostvarenja palestinske države, Abas se zauzima za pregovore s Izraelom. Fatah i Hamas nisu se suglasili oko toga trebaju li buduću vladu nacionalnog jedinstva činiti predstavnici političkih stranaka ili bi vlada bila nestranačka, tehnokratska, kako to predlažu Zapad i Egipat. Stranke su se u veljači dogovorile sastaviti pet odbora koji će odlučivati o pitanjima kao što su pomirba, sigurnosne agencije, kakav izborni zakon primijeniti, reorganizacija PLO-a u čijem sastavu nije i pokret Hamas.

Agencija AFP piše da bi odbori trebali rad završiti do 22. ožujka, kada bi Palestinci trebali donijeti povijesni dokument o pomirbi. PLO, kojim dominira Abas i njemu lojalne skupine predstavljaju Palestince od 1964. godine, a islamistički pokreti kao Hamas i Islamski džihad, formirani kasnije, nisu nikada bili u njegovu sastavu unatoč sporazumu iz 2005., da PLO bude svima krovna organizacija. Zapadne zemlje nisu prihvatile prijašnju vladu nacionalnog jedinstva koju je formirao Hamas, pobjednik predsjedničkih izbora 2006. Nova vlada trebala bi voditi obnovu Pojasa Gaze, razorenog u trotjednoj vojnoj ofenzivi izraelske države.

Valid Al-Avad iz komunističke Narodne stranke rekao je za Reuters kako njegova stranka predlaže da se dužnost premijera i šest ključnih ministarskih dužnosti: vanjski poslovi, unutarnji poslovi, obnova, obrazovanje, informiranje i financije povjeri neovisnim kandidatima. Ostala ministarstva preuzeli bi stranački ljudi.