Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naoružavanje

Ovo nije viđeno od Drugog svjetskog rata: "Do 2027. godine bit će spremni na invaziju"

Kineske vojne vježbe
Kineske vojne vježbe Foto: Afp
Admiral John Aquilino, šef indopacifičkog zapovjedništva, rekao je u srijedu kako vjeruje da će kineska vojska biti spremna za invaziju na Tajvan do 2027. godine.

Američki vojni dužnosnici vjeruju da je kineski predsjednik Xi Jinping spreman ponovno ujediniti Tajvan s kineskim kopnom, i to silom ako bude potrebno.

Aquilino, koji je svjedočio Odboru za oružane snage Predstavničkog doma, rekao je da "sve indikacije ukazuju" na to da će Narodna oslobodilačka vojska ispuniti Xijev navodni cilj potencijalne invazije na Tajvan do 2027.

Pročitajte i ovo Haiti pomoć ne stiže Nekad rajskim otokom vladaju bande, širi se i zaraza: "Cijeli dan ne jedem, a zatim idem u krevet bez ičega u želucu"

Od 2020. godine ta je vojska na postojeću flotu nadodala više od 400 borbenih zrakoplova i 20 velikih ratnih brodova te su također udvostručeni balistički i krstareći projektili, prema Aquilinu, koji je rekao da je Kina povećala potrošnju za 16 posto na više od 223 milijarde dolara.

Kineska vojska posljednjih je godina simulirala operacije koje bi provela protiv Tajvana, rekao je Aquilino, uključujući pomorske i zračne blokade.

Aquilino je rekao da je od tri glavna problema SAD-a u regiji - Rusija, Kina i Sjeverna Koreja, Kina "jedina zemlja koja ima sposobnost, kapacitet i namjeru preokrenuti međunarodni poredak".

U razmjerima kakvi nisu viđeni od Drugog svjetskog rata PLA jača svoje kapacitete na zemlji, u moru, zraku, svemiru te u kibernetičkoj i informacijskoj domeni, dodao je, piše Forbes.

Pročitajte i ovo Predsjednik SDP-a Peđa Grbin zvuči poznato? Šef SDP-a Peđa Grbin otkrio kako će se zvati velika koalicija i najavio: "Krećemo u pobjedu i Z... ne smijem to reći "

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj ga traži Nestao mladić iz Zenice, posljednji put obitelji se javio iz Zagreba: "Čuo sam kako mu netko govori 'odustani', otad je mobitel isključen"

Joseph Wu, tajvanski ministar vanjskih poslova, rekao je prošle godine da Tajvan "kinesku vojnu prijetnju shvaća vrlo ozbiljno" i dodao kako vjeruje da je "2027. godina koju moramo ozbiljno shvatiti".

Bojnik Kyle Amonson i umirovljeni satnik Dane Egli napisali su prošle godine kako također vjeruju da će Kina biti spremna napasti Tajvan do 2027. ako ponovno ujedinjenje ne bude postignuto mirnim putem. Rekli su da će Xi vjerojatno poduzeti korake za ponovno ujedinjenje Tajvana s kineskom vladom do 2030.

SAD i drugi saveznici pripremali su se za potencijalni vojni sukob između Tajvana i Kine posljednjih godina. Tajvan je samoupravni otok koji održava izravne predsjedničke izbore, iako kineska vlada vjeruje da je Tajvan "sveti i neodvojivi dio" kineskog teritorija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene