Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zvuči poznato?

Šef SDP-a Peđa Grbin otkrio kako će se zvati velika koalicija i najavio: "Krećemo u pobjedu i Z... ne smijem to reći "

Aktualno Galerija Predsjednik SDP-a Peđa Grbin Predsjednik SDP-a Peđa Grbin Foto: Marko Todorov / CROPIX Predsjednik Zoran Milanović pojavio se na pressici čelnika SDP-a Peđe Grbina - 19 Predsjednik Zoran Milanović pojavio se na pressici čelnika SDP-a Peđe Grbina - 19 Foto: Goran Mehkek/Cropix Predsjednik Zoran Milanović pojavio se na pressici čelnika SDP-a Peđe Grbina - 20 Predsjednik Zoran Milanović pojavio se na pressici čelnika SDP-a Peđe Grbina - 20 Foto: Goran Mehkek/Cropix Peđa Grbin Peđa Grbin Foto: Davor Pongracic/Cropix +3 Peđa Grbin Galerija 1/8 >>
Izjavu za medije dao je čelnik SDP-a Peđa Grbin. U srijedu navečer vrh stranke dogovorio je kako će izgledati liste. Grbin je otkrio kako će se zvati lijeva koalicija, te kako teku pregovori s Možemo!

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin dao je izjavu za medije. Izjava dolazi dan nakon sjednice vrha stranke na kojoj su dogovorene liste za nadolazeće parlamentarne izbore. 

Peđa Grbin kazao je da će u petak parafirati koalicijski sporazum. Pozvao je ljude na subotnji prosvjed. Rijeke pravde, bit će naziv koalicije, otkrio je Grbin. 

"Rijeke pravde dolaze, dolaze na ovo proljeće", ponovio je. "Krećemo u pobjedu".

Grbin je rekao da su u srijedu definirali sporazum s koalicijskim partnerima za zajednički nastup na predstojećim parlamentarnim izborima, kao i mjesta na listama. Definirali su, kaže, mjesta na listama u svim izbornim jedinicama, ali ne i njihova imena.

Ustvrdio je da je rasprava među članovima Predsjedništva na jučerašnjoj sjednici bila iskrena i otvorena, ukazane su dobre i loše stvari, ali je odluka donesena velikom većinom glasova.

"Kada nas partneri obavijeste da su stranačka tijela, njihova, donijela odgovarajuće odluke, obavijestit ćemo o tome kad će se parafiranje dogoditi. Rijeke pravde dolaze 17.4., dolaze na proljeće i Hrvatska će tad biti bolja. Koristim ovu priliku da sve građane Zagreb, Rijeke, Splita, Varaždina i Splita pozivam da nam se pridruže ovu subotu od 11 i da s nama kažu da im je dosta laži, korupcije i HDZ-a. Isto tako, pozivam ih da, zajedno sa svim građanima, izađu na izbore. Bez njih nema rijeke pravde.

Jer, Hrvatska mora biti bolja za pojedince, a ne brojne druge koji su se okoristili i nadam se da će zbog toga odgovarati", kazao je Grbin na konferenciji za medije i dodao: 

"I onda se netko hvali rezultatima BDP-a, a ne govori kako se to raspodijelilo. Za radnike i umirovljenike rijeke pravde dolaze na proljeće", ponovio je šef SDP-a. 

Peđa Grbin zamalo je rekao da Zoran Milanović kreće u pobjedu. 

"SDP kreće u pobjedu. Koalicija Rijeke pravde kreće u pobjedu...i Z... ne smijem to reći, kreće u pobjedu". 

Na pitanje je li bio previše darežljiv prema strankama koje ne bi ušle u sabor da nisu u koaliciji, kaže: "Neki će reći previše popustljiv, neki će reći da previše daju, istina je u oku promatrača".

Na pitanje je li Milanović sudjelovao u pregovorima, kaže: "Ja sam predsjednik SDP-a, stranka je odlučila. Vrlo jasno sam odgovorio na to pitanje. Ovo je stvar koja se tiče stranke, a Zoran Milanović ionako od ponedjeljka ne smije sudjelovati u ovakvim stvarima. Mi smo stranka ustava i zakona i spremni smo poštovati i odluke koje su potpuno krive, želimo i na svom primjeru pokazati kako Hrvatska neće postati bolja ako se gaze institucije.

Pobjeda za hrvatske građane bit će slađa jer će znati što je zvijer u obliku HDZ-a napravila kako bi ostala na vlasti i kako bi svojim slugama omogućila da nastave krasti.

Hrvatska ne može postati bolja ako se ne poštuju zakoni, pobijedit ćemo. Ovo su izbori za demokraciju, ovo su najvažniji izbori još od 2000. godine. Što se tiče jučerašnjeg sastanka, kažem da smo razgovarali. Za onima koji su otišli svojim putem, za njima neću plakati". 

O Daliji Orešković i pregovaranju o listama kaže: "Da sad govorim o sastavljanju lista, razgovorima koji su trajali dugo, ja to prepričavati neću, jer to nije ni pristojno". 

Razgovori s Možemo o točkastoj koaliciji, kaže, potrajat će još nekoliko dana.

"U Hrvatskoj ima još razumnih ljudi, nisu svi pomahnitali. Oni koji još znaju pročitati Ustav i zakone i međunarodne povelje. Iako i od ovih devet koji su glasali za ovo ima onih koji sve razumiju, ali glasaju iz interesa", osvrnuo se na izdvojeno mišljenje ustavnih sudaca.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koaliciju oporbe nazvao je potočićem.

"On je kandidat na ovim izborima, bit će nositelj u 6. izbornoj jedinici. Nakon toga, okupio je oko sebe policajce i koristi hrvatsku policiju za izbornu promidžbu. Taj čovjek je dvoličan, radi što ne bi smio, ali ne vidim da su DIP ili Ustavni sud skočili da bi ga zaustavili. A što se tiče potočića, on odlazi u rijeku, od nekud krećemo". 

"Osjećam se čovjek koji vodi pobjedničku stranku i osjećam se odlično", komentirao je Grbin. 

Komentirao je i nagađanja o ostavci Zorana Milanovića u zadnji čas. 

"Vaš komentar o mogućoj ostavci Zorana Milanovića stavlja me u nezgodnu situaciju. Naime, u skladu s odlukama i smjernicama koje dolaze od Ustavnog suda, postoje ograničenja na ono što mogu javno komentirati. Dok svi ostali mogu slobodno iznositi mišljenja i reagirati na ovakve situacije, i HDZ i koalicijski partneri dok ne potpišu sporazum, mi unutar SDP-a ne smijemo o tome govoriti", rekao je šef SDP-a. 

Kako izgledaju liste

Ovako izgledaju liste SDP-a: 

Predsjedništvo SDP-a u srijedu navečer je razmatralo prijedlog Peđe Grbina da se koalicijskim partnerima prepusti sedam do osam sigurnih, ulaznih izborna mjesta na listama i nakon više od tri sata rasprave većinom glasova prihvatilo prijedlog.

U prvoj izbornoj jedinici, u kojoj je bilo planirano da se kandidira predsjednik Republike Zoran Milanović, što Ustavni sud nije dopustio, na prvom mjestu trebao bi biti SDP-ovac Arsen Bauk, a odmah iza njega navodno bi bila čelnica SSIP-a Dalija Orešković koja je, neslužbeno se moglo čuti za svoju stranku tražila još jedno mjesto u prvoj izbornoj jedinici, doduše, neulazno.

Premda su neki europarlamentarci odbijali sudjelovati na izbornoj listi za parlamentarne izbore uz argument da time varaju birače, ipak će vjerojatno na 14. mjestu u 1. izbornoj listi biti Tonino Picula.

Listu u dugoj izbornoj jedinici SDP-ove koalicije predvodit će SDP-ov Boris Lalovac, a na trećem mjestu u toj jedinici pred birače bi trebala izaći čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš. S dna liste preferencijalnom glasovima birača ulazak u 11. saziv Sabora tražit će i nezavisni zastupnik Bojan Glavašević, no, zainteresiran je i za Europski parlament.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin Peđa Grbin Foto: Josip Moler/Cropix

Na čelu liste u trećoj izbornoj jedinici bit će SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, dok bi od koalicijskih partnera članica Reformista Natalija Martinčević dobila 7. mjesto, a čelnik te stranke Radimir Čačić za ulaz u Sabor borio bi se preferencijalnim glasovima s 13. mjesta.

Vodeći na listi u četvrtoj izbornoj jedinici bio bi SDP-ov gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić, dok bi ulazno mjesto dobio HSS-ovac Darko Vuletić. Na 14. mjestu, kao potpora listi, bit će europarlamentarka Biljana Borzan koja također nije bila sklona takvom rješenju.

U petoj izbornoj jedinici listu vodi Predrag Fred Matić, a među koalicijskom partnerima ne vlada jagma za mjesto u njoj, kao ni četvrtoj, sedmoj i devetoj, za koje im je Možemo! koji na nacionalnoj razini izlazi samostalno ponudio tzv. točkastu koaliciju, jer je riječ o jedinicama u kojima lijevo-liberalne stranke tradicionalno slabije stoje.

Koalicijsku listu u šestoj izbornoj jedinici predvodi bivši SDP-ov ministar Mihael Zmajlović, a na trećem bi se mjestu trebao naći čelnik HSS-a Krešo Beljak.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin Peđa Grbin Foto: Davor Pongracic/Cropix

SDP-ova gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček vodit će listu u sedmoj izbornoj jedinici.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin bit će prvi na listi u osmoj izbornoj jedinici, a kako su iz prvotne postave predizbornog saveza otpali IDS, PGS i Radnička fronta, kojima je ta jedinica izborna baza, očekuje se da će ta lista biti u potpunosti popunjena SDP-ovcima.

U devetoj će prva na listi biti SDP-ova Sabina Glasovac, međutim u toj jedinici nije gužva jer se smatra HDZ-ovom utvrdom, a tek treba vidjeti hoće li se s Možemo! dogovoriti točkasta koalicija.

Listu desete izborne jedinice trebao bi predvoditi SDP-ov veteran Ranko Ostojić, a ulazna mjesta navodno bi trebala pripasti i vodećim političarima Centra Marijani i Ivici Puljku, njoj drugo, a njemu peto mjesto na izbornoj jedinici.

Od sudionika sjednice Predsjedništva neslužbeno se čuje da je ispregovarano 11 mjesta na listama za Centar, doduše, sva bi bila neulazna, osim za bračni par Puljak. A kako su tražili mjesta na dnu liste, primjerice u Osijeku i Rijeci, ali i dva u prvoj izbornoj jedinici, očito je riječ o pokušaju izgradnje stranke i izvan Splita.

Pročitajte i ovo Dražen Budiša najavio da će Milanoviću vratiti odličje Dmitra Zvonimira Odlučio je Budiša povukao neočekivani potez, Milanoviću uputio i posebnu poruku: "On toga nije dostojan"

Na sjednici je bilo otpora nekim prijedlozima i nije baš vladalo oduševljenje onime što je šef stranke izložio, pogotovo u trećoj i desetoj izbornoj jedinici, u kojima lokalni članovi stranke nisu zadovoljni ustupanjem mjesta Reformistima odnosno Centru zbog nesuglasica na terenu, no vrh stranke poziva na viši cilj – svrgavanje HDZ-a s vlasti.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 4 Sporna objava na Facebooku Nova meta Zorana Milanovića: Dnevnik Nove TV provjerio što o njegovim stavovima misle SDP i njegovi partneri

Protiv Grbinova prijedloga glasali su Sabina Glasovac i Ranko Ostojić, a ostali su prihvatili zbog bojazni da dogovor ne propadne, jer je, čuje se neslužbeno, Grbin priču postavio na način 'uzmi ili ostavi', a alternativa bi bila da SDP samostalno iziđe na izbore.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene