Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Lenjin je želio uništiti državu, to je i moj cilj''

Ovo je čovjek koji stoji iza odluka Donalda Trumpa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Desetak dana nakon inauguracije Donalda Trumpa, sve su glasniji medijski napisi o čovjeku za kojeg tvrde da je tvorac dosadašnjih Trumpovih odluka. Riječ je o Stephenu K. Bannonu.

U Americi je poznat kao supremacist, samoostvareni multimilijunaš, vlasnik Breibart Newsa koji je povezivan s alternativnom desnicom.

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Steve Bannon "Mi gradimo zid" Osuđen Bannonov suradnik: Pronevjerio 350 tisuća dolara iz kampanje

''On govori Trumpu da može napraviti sve što je rekao u kampanji'', rekla je osoba bliska administraciji, piše Politico, procjenjujući da su ga slične slatkorječivosti stavile u poziciju u kojoj može manipulirati Trumpom koji nema iskustva s politikom.

Bannon je ušao u krug iznimno bliskih savjetnika predsjednika među kojima je i Trumpov zet Jared Kushner, te ga Trump vidi više kao suradnika nego kao zaposlenika. Pozicionirao se uz predsjednika kao neprijatelj washingtonskog establišmenta, uključujući i republikansku stranku.

Tijekom tranzicije, Bannon se držao podalje od kadroviranja na nižim razinama, a umjesto toga fokusirao se na postavljanje kadrova u predsjednički kabinet.

Da djeluje iz sjene, pišu američki mediji, pokazuje i to da ne sudjeluje u javnim nastupima niti ide na washingtonske večere, već se više druži s Trumpom.

''On veoma razumije američku javnost i zašto je Trump dobio izbore. On govori Trumpu što uistinu uzrujava ljude i oko čega se brinu. Trump se općenito s njim slaže'', rekao je bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani.

Bannonov uspon zabrinjava kritičare američkog predsjednika, prvenstveno jer je bio vlasnik Breibart Newsa, koji je povezivan s alternativnom desnicom i skupinama supremacista, antiglobalista i teoretičara zavjera, piše Politico.com.

''Steve Bannon nije u Bijeloj kući zbog svoje stručnosti o nacionalnoj sigurnosti. On je ondje, jer je uspješan zagovaratelj onoga što opisuje kao platformu za alternativnu desnicu, koja je Trumpova baza. Za njega ne bi trebalo biti mjesta u Vijeću za nacionalnu sigurnost'', rekao je Paul Begala, bivši politički savjetnik predsjednika Billa Clintona.

The New York Times piše da je uloga koju je dobio u Vijeću zapravo rezervirana za generale. Nakon tjedna bizarnih predsjedničkih uredbi koje je Trump potpisivao kao mahnit i za koje se smatra da iza njih stoji Bannon, ključni trenutak dogodio se u subotu u obliku izvršenja naredbe prema kojoj je, kako ga nazivaju mediji, desničarski agitator, dobio mjesto u ''odboru ravnatelja'' Vijeća za nacionalnu sigurnost, savjetodavno tijelo koje formira sigurnosnu politiku SAD-a.

Iz odbora su "izletjeli" šef obavještajnih službi i načelnik glavnog stožera oružanih snaga te će na sastancima ubuduće sudjelovati samo kad to "bude imalo veze sa stvarima za koje su odgovorni i područjima u kojima njihova stručnost može pomoći". Iako bi, u sladu sa svojim funkcijama, te osobe trebale sudjelovati u odlukama koje se tiču svega vezanog uz nacionalnu sigurnost.

Prema insajderskim informacijama, piše NY Times, to Bannona po utjecaju smješta odmah poslije Trumpovog zeta Jareda Kushnera.

''Zadnje što napravite jest da stavite nekoga tko se brine o politici u sobu u kojoj se razgovara o nacionalnoj sigurnosti'', rekao je Leon E. Panetta, bivši direktor CIA-e.

''Nisam vidio da se to ikada dogodilo, niti bi se trebalo događati. Nije kao da on ima iskustva s vanjskom politikom ili nacionalnom sigurnosti. Nema. Njegova primarna uloga je da kontrolira ili vodi predsjednikovu savjest temeljem obećanja iz kampanje. A to nije uloga Vijeća za nacionalnu sigurnost'', kaže Panetta.

Bannon je poznat po brojnim ekstremnim izjavama, koje ovih dana citiraju politički analitičari kako bi upozorili javnost kakva osoba utječe na iznimno važne odluke za SAD, među kojima su i sljedeće koje je izdvojio Huffington Post:

''Ja sam lenjinist. Lenjin je želio uništiti državu i to je i moj cilj. Želim sve srušiti i uništiti današnji establišment.''

''Tama je dobra. Dick Cheney. Darth Vader. Sotona. To je moć. Pomaže nam samo kad su 'oni' u krivu. Kad su 'oni' slijepi na činjenicu što smo i što radimo''.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene