Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poput ljudi...

Ovako izgleda 'svjetlo duhova'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA je objavila fotografije sjaja koji dolazi od drevnih galaksija koje su rastragane prije više milijardi godina.

Poput ljudi, i galaskije umiru, a za njima ostaje 'sjaj duhova'.

Pročitajte i ovo Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara

Slabašan, sablasni sjaj zvijezda izbačenih iz drevnih galaksija koje su gravitacijske sile rastrgale prije više milijardi godina uhvatio je NASA-in svemirski teleskop Hubble. Sakaćenje se dogodilo 4 milijarde svjestlosnih godina dalje od nas, unutar goleme zbirke od gotovo 500 galaksija poznatih pod nadimkom 'Pandorin klaster' ili Abell 2744.

Otkriven led na planetu na kojem je temperatura 430 stupnjeva

Razbacane zvijezde više nisu vezane za bilo koju galaskiju i slobodne se kreću između galaksija u klasteru. Promatrajući zvijezde siročad, astronomi su prikupili forenzičke dokaze koji sugeriraju da je čak šest galaksija rastrgano unutar klastera tijekom šest milijardi godina.

'Podaci o svjetlu duhova do kojih je došao Hubble važan su korak naprijed u razumijevanju evolucije galaktičkih klastera', rekao je Ignacio Trujillo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene