Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Biračka mjesta otvorena su u nedjelju ujutro u Bjelorusiji a birači su pozvani da izaberu predstavnike u parlament koji ima 110 mjesta.


Izbori će biti važan pokazatelj spremnosti Bjelorusije da se otvori prema Zapadu u vremenima koja su postala teška za predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Vezani članci Boris Jokić - 5 Boris Jokić o izlaznosti na birališta: ''Drugi krug izbora jednako je važan kao i prvi. Hrvatsku je zahvatio val promjena'' Aleksandar Lukašenko Nastavlja se pritisak Europe na Bjelorusiju: Nude im tri milijarde eura ako Lukašenka maknu s vlasti

Europska unija obećala je ukinuti sankcije nametnute bjeloruskim dužnosnicima i dati financijsku pomoć Minsku ako Bjelorusija na izborima pokaže barem mali demokratski napredak. Sličnu poruku toj bivšoj sovjetskoj republici s 10 milijuna stanovnika odaslao je i službeni Washington.

Odluka je sada u velikoj mjeri na bjeloruskome predsjedniku, kojega smatraju posljednjim diktatorom u Europi. Lukašenko čvrsto vlada zemljom već 14 godina, zlostavljajući oporbu i gušeći medije i protivnike a pritom se koristi jakom potporom Moskve.

Osim što je pod pritiskom cijena nafte i plina iz Rusije, Minsk općenito jako ovisi o ruskome tržištu koje preuzima bjeloruske proizvode poput kamiona, traktora i druge robe koje ne mogu biti konkurentne na tržištima Zapada.

Pod pritiskom da modernizira svoje uglavnom državno gospodarstvo i očuva određenu razinu socijalne zaštite, Lukašenko vapi za pomoći stranih ulagača, poglavito europskih.

Lukašenko je u kolovozu iz zatvora oslobodio bivšeg predsjedničkog kandidata Aleksandra Kozulina i još dvojicu političkih zatvorenika. Tijekom kratke izborne kampanje omogućio je oporbenim kandidatima da budu nešto prisutniji u javnosti nego što je dosad bilo moguće.

Promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju nadaju se dobiti uvid u prebrojavanje glasova, što na prijašnjim izborima nije bio slučaj.