Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otvorena birališta u Bjelorusiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Biračka mjesta otvorena su u nedjelju ujutro u Bjelorusiji a birači su pozvani da izaberu predstavnike u parlament koji ima 110 mjesta.

Izbori će biti važan pokazatelj spremnosti Bjelorusije da se otvori prema Zapadu u vremenima koja su postala teška za predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Pročitajte i ovo Srna Bijuk - 1 Nema nastave Birališta u školama spremna: Za njih je srijeda nova nedjelja pa nema fizike, hrvatskog, povijesti... Ilustracija Parlamentarni izbori Neki Hrvati već danas izlaze na birališta

Europska unija obećala je ukinuti sankcije nametnute bjeloruskim dužnosnicima i dati financijsku pomoć Minsku ako Bjelorusija na izborima pokaže barem mali demokratski napredak. Sličnu poruku toj bivšoj sovjetskoj republici s 10 milijuna stanovnika odaslao je i službeni Washington.

Odluka je sada u velikoj mjeri na bjeloruskome predsjedniku, kojega smatraju posljednjim diktatorom u Europi. Lukašenko čvrsto vlada zemljom već 14 godina, zlostavljajući oporbu i gušeći medije i protivnike a pritom se koristi jakom potporom Moskve.

Osim što je pod pritiskom cijena nafte i plina iz Rusije, Minsk općenito jako ovisi o ruskome tržištu koje preuzima bjeloruske proizvode poput kamiona, traktora i druge robe koje ne mogu biti konkurentne na tržištima Zapada.

Pod pritiskom da modernizira svoje uglavnom državno gospodarstvo i očuva određenu razinu socijalne zaštite, Lukašenko vapi za pomoći stranih ulagača, poglavito europskih.

Lukašenko je u kolovozu iz zatvora oslobodio bivšeg predsjedničkog kandidata Aleksandra Kozulina i još dvojicu političkih zatvorenika. Tijekom kratke izborne kampanje omogućio je oporbenim kandidatima da budu nešto prisutniji u javnosti nego što je dosad bilo moguće.

Promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju nadaju se dobiti uvid u prebrojavanje glasova, što na prijašnjim izborima nije bio slučaj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene