Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanska policija istražuje moguću urotu protiv bivšeg ruskog špijuna koji je otrovan talijem, smrtonosnim metalom.


Sunday Times  piše da se otrovani Aleksander Litvinenko, koji je pobjegao u Veliku Britaniju prije šest godina, bori za život u bolnici u Londonu.

Vezani članci Slika nije dostupna Marina Litvinenko: 'Kriva je Moskva' Slika nije dostupna Litvinenko tek druga žrtva polonija 210 u povijesti

Nalazi se pod oružanom stražom u londonskoj Sveučilišnoj bolnici, iz koje je priopćeno kako mu je stanje "ozbiljno, ali stabilno".

- Još je vrlo slab, ali u borbenom duhu, rekao je novinarima
okupljenim ispred bolnice njegov prijatelj Alexander Goldfarb. 

Litvinenko je jedan od najvećih prebjega iz ruske Federalne službe sigurnosti i nalazi se na listi traženih u Moskvi, gdje je stekao moćne neprijatelje zbog kritiziranja predsjednika Vladimira Putina. 

Litvinenko je prošlog mjeseca dobio britansko državljanstvo.

Glasnogovornica policije nije željela govoriti o pojedinostima, no kazala je da se istražuje sumnjivo trovanje i da još nitko nije uhićen. Dodala je da je stanje otrovanog ozbiljno ali stabilno.

Tisak piše da se Litvinenko razbolio prvog dana studenoga dok je istraživao nedavno ubojstvo ruske novinarke Anne Politkovskaye koja je kritizirala politiku Kremlja prema Čečeniji.

Po pisanju tiska, Litvinenko je otrovan nakon tajnog sastanka s jednim suradnikom u sushi baru u Londonu od kojega je dobio dokumente o ubojicama ruske novinarke.

Talij je rijedak kemijski element, u elementarnom stanju metal sličan olovu i poput njega otrovan, netopljiv u vodi, ali topljiv u alkoholu..