Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Let 93

'Otpor putnika otmičarima jedno je od najhrabrijih djela u američkoj povijesti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
40 putnika leta 93 koji su se 11. rujna suprostavili otmičarima izveli su jedno od najhrabrijih djela u američkoj povijesti, rekao je u subotu bivši američki predsjednik George W. Bush.

George Bush je u svom govoru na svečanosti otvorenja prve faze memorijalnog spomenika u Shanksvilleu u Pennsylvaniji naglasio i 'svijetli' primjer demokracije u akciji, jer su putnici glasujući odlučili da će se suprostaviti otmičarima. 'U trenutku kada je američka demokracija bila napadnuta, oni su glasovanjem odlučili usprotiviti se. Znali su da će ih izbor koštati života. Bilo je to jedno od najhrabrijih djela u američkoj povijesti', rekao je Bush, američki predsjednik u vrijeme napada 11. rujna.

Bill Clinton, također bivši predsjednik, usporedio je događaje na letu 93 s onime što su činili branitelji u tvrđavi Alamo ili u Termopilskom klancu prije 2.500 godina. 'S jednom velikom i bitnom razlikom, oni su bili vojnici. Oni su znali što trebaju činiti. Putnici na letu 93 to nisu bili, ali su cijeloj zemlji dali dragocjen dar, spasili su glavni grad, velik broj života i uskratili Al Qaidi simboličnu pobjedu uništenja središta američke vlade', rekao je Clinton. 'Nadam se da će ljudi pamtiti i ovaj događaj za 2.500 godina', dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna New York odao počast žrtvama '11. rujna' Slika nije dostupna Sjećanje na napad Pogledajte nastanak Memorijalnog centra 11/9 u 60 sekundi



Zrakoplov tvrtke United Airlines na letu 93 od New Jerseyja do San Francisca otela su četvorica otmičara. Pretpostavlja se da se zrakoplov trebao zabiti ili u Bijelu kuću ili u zgradu Kongresa. Na svečanosti u pennsylvanijskom polju pokraj Shanksvillea na koje se srušio oteti zrakoplov kada su putnici pokušali svladati otmičare, u subotu je bilo oko 4.000 ljudi, među njima i stotine članova obitelji žrtava. Aktualnu američku administraciju predstavljao je potpredsjednik Joe Biden.

U newyorškoj katedrali u subotu je održana misa za sve vatrogasce, njih 343, koji su poginuli u spašavanju žrtava iz ruševina WTC-a. Nazočila joj je minstrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano.

Bila su to dva najvažnija subotnja događaja u sklopu brojnih obilježavanja 10. godišnjice napada Al Qaide na Sjedinjene Države, koji će svoj vrhunac dosegnuti danas. Američki predsjednik Barack Obama posjetit će sve tri lokacije na koje su se srušili oteti zrakoplovi, WTC u New Yorku, Pentagon i Shanksville. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene