Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivana Petrović iz Bruxellesa

Hrvatska prvi put ravnopravna na sastanku europodručja: "Panike za sada nema"

Aktualno Galerija Hrvatska punopravna članica Eurogrupe - 4 Hrvatska punopravna članica Eurogrupe - 4 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska punopravna članica Eurogrupe - 3 Hrvatska punopravna članica Eurogrupe - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska punopravna članica Eurogrupe - 2 Hrvatska punopravna članica Eurogrupe - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska punopravna članica Eurogrupe - 1 Hrvatska punopravna članica Eurogrupe - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Galerija 1/5 >>
Europsko vijeće u Bruxellesu raspravljalo je o opasnosti širenja bankarske krize. Šefica Europske središnje banke ponovila je da su europske banke sigurne. Prvi put na sastanku čelnika europodručja, kao punopravna članica, sudjelovala je i Hrvatska.

Na europskim burzama ponovno je zavladao strah zbog daljnjeg širenja bankarske krize.

Je li panika stigla i do čelnika eurozone, provjerila je urednica vanjske politike i reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović. Kako je rekla, "panike u eurozoni za sada nema".

"Direktorica Europske središnje banke Christine Lagarde je rekla da je financijski sektor u eurozoni stabilan. Osvrnula se na veliku recesiju iz 2008. godine koja je započela bankrotom velike financijske korporacije Lehman Brothers kad je Europa naučila svoju lekciju i da je napravila cijelu novu arhitekturu zaštitnih mehanizama od takve vrste kriza", rekla je Petrović.

Tu je, prije svega, treći sporazum iz Basela koji osigurava veliki međunarodni standard očuvanja stabilnosti financijskog sektora, a kojemu Amerika nije pristupila.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon sastanka Plenković komentirao stanje s bankama u Europi i bi li uhitio Putina da dođe u Hrvatsku

"Začudo, nije mu pristupila niti Švicarska. Što se tiče Hrvatske, ona je prije tri dana postala i punopravna članica europskog stabilizacijskog mehanizma koji je namijenjen za prevladavanje i sprječavanje financijskih kriza u zemljama eurozone", dodala je.

Zajednička kupovina oružja

O tome jesu li šefovi država i vlada pronašli model kojim će se Fond za zajedničku kupovinu topničkog streljiva napuniti s dodatne 3,5 milijarde eura, Petrović navodi da se o toj temi razgovaralo u četvrtak navečer.

"Nije se ništa dogovorilo. Zajednička kupovina oružja nije predviđena europskim pravom i nema uporišta u temeljnom aktu Unije. Samim tim se ni Europski mirovni fond, iz kojeg se to financira, ne može puniti iz proračuna EU-a", rekla je.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen Priprema se konferencija Von der Leyen o strašnom ruskom zločinu: "To je užasan podsjetnik na najmračnija razdoblja naše povijesti"

"Model još nije pronađen. Sigurno jest da će se s postojeće dvije milijarde, koje se trenutno nalaze u fondu, Ukrajini u idućih 12 mjeseci isporučiti milijun komada topničkog streljiva, što njima nije ni približno dovoljno", navodi Petrović i dodaje da se skupu obratio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Ponovno je tražio borbene zrakoplove i rakete dalekog dometa, ali čelnici Europske unije su još uvijek prema tome prilično suzdržani", zaključila je Petrović.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene