Otkrivena je nova, ogromna šupljina ispod ledenog pokrova Antarktike koja je uzrokovana toplim oceanskim vodama. Toplina vode uspjela je otopiti čak 14 milijardi tona leda.

Galerija Glečer Thwaites (Foto: NASA/OIB/Jeremy Harbeck) Glečer iz zraka (Foto: AFP) +0 Dio glečera, razlika u deset godina (Foto: AFP)

Ispod površine antarktičkog glečera Thwaites otkrivena je ogromna šupljina, što može imati ozbiljne posljedice - veliki porast razine mora. 

Vezani članci Fail Oprez, sklisko! Led i poledica mogu biti izvor velikih glavobolja, a oni su to iskusili na svojoj koži Velika hladnoća u SAD-u (Foto: AFP) Ekstremna hladnoća u Americi ubila najmanje 12 ljudi: Brutalni vjetrovi, snijeg i led okovali zemlju

Procjenjuje se da je šupljina nekoć sadržavala 14 milijardi tona leda, ali se u samo tri godine sav taj led otopio i voda nastala otapanjem slila se u Južni ocean. 

Prema NASA-inoj studiji, novonastalu šupljinu uzrokovale su tek otkrivene struje toplije vode koje ulaze u pukotine u glečeru. Takve struje nekoć nisu bile prisutne na Antarktici, a posljedica su globalnog zatopljenja i rastućih klimatskih promjena. 

Ta se toplija voda skupila između leda i stijene, na taj način nagrizajući glečer i postupno ga otapajući. "Što je više takve vode ispod glečera, on se brže topi", rekao je znanstvenik iz NASA-e, Pietro Milillo. 

Uznemirujuće implikacije podzemne erozije leda

Nova, alarmantna saznanja pokazuju da se otapa više leda no što se prepostavljalo i što je bilo detektirano, ali i da se glečer Thwaites ne drži čvrsto za površinu antarktičkog kontinenta

To znači da se ledena masa veličine Floride može odlomiti i spuznuti u more. Najviše zabrinjava činjenica da Thwaites trenutno djeluje kao svojevrsna barijera za ostale susjedne, manje glečere, koji će se bez takve brane početi i sami sve brže spuštati u more. Tolika količina leda izazvat će značajno podizanje morske razine i znatno utjecati na klimu diljem svijeta

"Razumijevanje kako ocean otapa ovaj glečer ključno je za projekcije utjecaja otapanja na rast razine mora sljedećih desetljeća", rekao je NASA-in znanstvenik Eric Rignot

Šupljinu su pronašli posebni radari te sateliti, a koji služe kako bi znanstvenici što bolje mogli shvatiti što se točno događa Antarktici u vrijeme globalnog zatopljenja. Utjecaj bi mogao biti razoran. 

Za razliku od Sjevernog pola, ogromna količina ledene površine Južnog pola zapravo se nalazi na kopnu. Led koji već pluta na morskoj površini svojim otapanjem ne utječe na porast razine mora, ali nova voda koja se ulijeva u more s kopna više je nego problematična. 

Antarktika je ogroman, ledom prekriven kontinent. Samo glečer Thwaites u sebi sadrži dovoljno leda da kada bi se cijeli otopio, razina mora podigla bi se za najmanje 65 centimetara. Jednom kada ga više ne bude, okolni glečeri više neće imati barijeru na putu do mora, njihovo otapanje će se ubrzati, a time bi potencijalno moglo doći do oslobađanja količine vode koja bi odjednom podigla razinu mora za 2,4 metra

"Godinama smo sumnjali da Thwaites nije čvrsto vezan uz kamene temelje ispod njega", rekao je autor studije Rignot u službenom NASA-inom priopćenju. "Zahvaljujući novoj generaciji satelita, sada konačno možemo vidjeti detalje", dodao je. 

Otapanje tih masivnih glečera moglo bi dovesti do potapanja dijelova svjetskih gradova, npr. New Yorka pa su istraživački timovi odmah krenuli na put prema jednom od najteže dostupnih područja na Zemlji. 

Američki i britanski znanstvenici pokrenuli su petogodišnji terenski projekt - The International Thwaites Glacier Collaboration. Svoje terensko promatranje započet će kasnije ove godine, piše news.com.au.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju