Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Članovi posade panamskog broda Irene, među kojima su dvojica Hrvata, a koji je otet u četvrtak u blizini Jemena, su dobro, doznaje se u petak u Uredu glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Dvojica Hrvata s japanskog tankera Ajrin elektronskom su se poštom javili obiteljima.


"MVPEI je u stalnom kontaktu s nadležnim panamskim službama kao i s japanskom tvrtkom koja je vlasnik broda, a koji su nam javili da su članovi posade dobro", navodi ministarstvo dodajući da se još uvijek ne zna iz kojih razloga je brod otet. 

Vezani članci Slika nije dostupna Dvojica srbijanskih veleposlanika oteta u Libiji Slika nije dostupna IS oteo desetke kršćanskih obitelji u sirijskom gradu

Oteti pomorci navodno ne žele da se otkriju njihova imena. Neslužbeno doznajemo kako je jedan od njih navodno časnik stroja iz Župe Dubrovačke.

>> Pirati oteli tri broda, među posadom i dvojica Hrvata

Međunarodni pomorski ured (IMB) u Kuala Lumpuru objavio je u četvrtak da su pirati u vodama kod Somalije oteli tri broda, uključujući tanker MT Irene.

Tanker je navodno putovao prema Indiji iz Francuske kroz Adenski zaljev.

Dužnosnik japanskog Ministarstva prometa rekao je u četvrtak da je tanker registriran u Panami.

Vode između Somalije i Jemena smatraju se jednima od najopasnijih na svijetu. Prema IMB-u, u prvom polugodištu ove godine na tom su se području dogodila 24 piratska napada.

Šef IMB-a u Kuala Lumpuru, Noel Choong, izjavio je u petak da su pirati oteli još jedno plovilo, njemački teretni brod, kod obale Somalije, tako da je broj otetih brodova u posljednjih 48 sati porastao na rekordnih četiri.

Tanker je jedan od četiri broda kojeg su gusari oteli u posljednjih 48 sati. A to je razdoblje u kojem su zadnja dva dana izdana službena upozorenja na veću mogućnost gusarskih napada. 

Vode u okolici Somalije smatraju se među najopasnijima na svijetu. U prvih 6 mjeseci ove godine bilo je ukupno 114 otmica i pokušaja otmice brodova. A oteto je je 190 pomoraca.