Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pirati oteli tri broda, među posadom i dvojica Hrvata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija priopćilo je sinoć da je upoznato s otmicom panamskog broda Irene u blizini Jemena te da se pretpostavlja, iako nema službenih podataka, da su među posadom bila i dvojica hrvatskih državljana.

"Iako nema službenih podataka, pretpostavlja se da su među posadom broda koji je plovio pod panamskom zastavom, uz japanske i ruske državljane, bila i dvojica hrvatskih državljana", navodi se u priopćenju MVPEI-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: MOHAMED DAHIR / AFP) Napad u nigerijskim vodama Sindikat pomoraca: ''Oteti pomorci su dobro, radi se na njihovu oslobađanju'' Teretni brod Glarus (Foto: Massoel Shipping) Napad u nigerijskim vodama Pirati oteli 12 pomoraca, među njima i Hrvata! ''Kompanije to rješavaju bez puno buke i na brzinu''

Ministarstvo je preko veleposlanstva RH u Washingtonu stupilo u kontakt s panamskim nadležnim službama i najavilo da će izvijestiti javnost kada bude imalo više informacija.

Međunarodni pomorski ured (IMB) u Kuala Lumpuru je ranije objavio da su pirati u vodama kod Somalije oteli u četvrtak tri broda, uključujući tanker MT Irene na kojem se nalazio i jedan Hrvat, prenio je Reuters.

Andrew Mwangura iz Istočnoafričkog programa za pomoć pomorcima identificirao je tanker kao MT Irene, dodajući da je na njemu bilo 16 Filipinaca, dvojica Rusa i jedan Hrvat. Tanker je putovao prema Indiji iz Francuske kroz Adenski zaljev.

Dužnosnik japanskog Ministarstva prometa objasnio je da je tanker registriran u Panami. Dodao je da kompanija koja njime upravlja nije japanska, nego je dio poslovanja prenijela na jednu japansku tvrtku. Dužnosnik nije imenovao nijednu kompaniju.

Vode između Somalije i Jemena smatraju se jednima od najopasnijih na svijetu. Prema IMB-u, u prvom polugodištu ove godine na tom su se području dogodila 24 piratska napada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene