Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Australac David Hicks, jedini zatvorenik Guantanama osuđen za kaznena djela terorizma, pušten je iz zatvora nakon više od šest godina većinom provedenih u samici.


Tridesetdvogodišnji Hicks vratio se iz američkog vojnog zatvora na Kubi u Australiju u svibnju, nakon što je priznao optužbe za terorizam. Iz zatvora u svom rodnom gradu Adelaideu u Australiji izašao je u subotu ujutro.

Vezani članci Petrinja u novogodišnjoj noći - 2 Sjajan potez! Supetar će obnoviti kuću malog Petrinjca Darisa, prvorođene bebe u Hrvatskoj 2021. godine David Dragičević (Foto: Provjereno) Emotivna objava Davora Dragičevića: ''Dragi moj sine, da te bar vidim u snu. Uzeli su mi Davida, uzet ću vam sve...''

Hicks je zarobljen u Afganistanu 2001. godine i u Guantanamu je proveo pet godina prije no što je postao prvom osobom koju je osudio posebni vojni tribunal za ratne zločine za ne-Amerikance, što ga je uspostavila administracija predsjednika Georga W. Busha.

Bivšem deraču koža s klokana bilo je dopušteno da trenira s al Qaedom i da se sastane s Osamom bin Ladenom, kojega je, prema policijskim dokazima predočenima sudu, opisao kao "simpatičnog".

U medijskim izvješćima prošloga tjedna spominjalo se da Hicks nije spreman za slobodu te da pati od agorafobije (straha od otvorenog prostora i mnoštva ljudi) i da se u zatvorskoj ćeliji povukao u sebe.

Hicks će i dalje biti podvrgnut strogom nadzoru koji uključuje i
redarstveni sat od ponoći do zore te nemogućnost napuštanja
Australije.

Prema nagodbi s američkim vojnim vlastima, Hicks se složio da o svojim iskustvima neće govoriti idućih godinu dana, a da će sav novac koji eventualno zaradi na intervjuima biti zapljenjen sukladno australskom zakonu.