Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zračni i željeznički promet u četvrtak ujutro u Francuskoj bio je u zastoju zbog općeg štrajka kojim sindikati traže povišicu plaće i veću državnu potporu zapošljavanju.


Vlada 'mora pristati na nove pregovore sa sindikatima polazeći od zahtjeva koje smo iznijeli početkom godine', a obuhvaćaju 'zapošljavanje, kupovnu moć, ulaganja i javnu politiku', rekao je Bernard Thibault, glavni tajnik najvećeg francuskog sindikata CGT-a.

Manji problemi u zračnom prometu

Što se tiče zračnog prometa bilo je manjih zastoja u pariškoj zračnoj luci Orly, gdje je otkazano nekoliko letova. Glavna uprava za civilno zrakoplovstvo (DGAC) predvidjela je zastoje u zračnom prometu 'na cjelokupnom teritoriju' zbog prekida rada kontrole letenja. SNCF (francuska željeznica), gdje je štrajk počeo u srijedu navečer povlačenjem noćnih vlakova iz prometa, objavio je pak da u željezničkom prometu ima zastoja, i to najviše na području Pariza i okolice.

Vezani članci Vitomir Lučić, načelnik Postaje prometne policije Osijek Od ponoći traje akcija policije Speed Marathon, načelnik osječke policija otkrio gdje vozači više griješe Josip Mataija - 1 Voditelj Službe za sigurnost prometa otkrio detalje strašne nesreće u kojoj je poginulo dijete te poručio: "Nesreće su se dogodile zbog teških prekršaja"

Štrajk se održava na poziv francuskih sindikata koji očekuju da će odaziv biti bolji nego 29. siječnja, kada su diljem Francuske okupili između 1 i 2,5 milijuna prosvjednika. Najveći prosvjedni skup održat će se u Parizu, s početkom u 14.00 sati po srednjoeuropskome vremenu. Velika većina Francuza podupire ovaj štrajk: 78 posto misli da je on 'opravdan', prema anketi objavljenoj u utorak.