Oluja, arhivska fotografija (Foto: AFP)
Oluja, arhivska fotografija (Foto: AFP) Foto: Afp

Olujni vjetrovi pogodili su Auckland, najveći grad Novog Zelanda, ostavivši u srijedu ujutro tisuće bez električne energije dok vlasti pozivaju stanovnike da ostanu kod kuće.


Udari vjetra od 146 km na sat rušili su preko noći drveće i električne stupove ostavivši preko 100.000 domova i poslovnih objekata bez električne energije, a za popravke će vjerojatno trebati dani, prema distributeru električne energije Vector.

Vezani članci Zlostavljanje, ilustracija Više od 250 tisuća djece zlostavljano je na Novom Zelandu: ''Ponekad su mi davali elektrošokove dvaput dnevno'' Nevrijeme na Jadranu Vrijeme divljalo po Jadranu: Vjetar čupao stabla i dizao valove od nekoliko metara

Nacionalni avioprijevoznik Air New Zealand pozvao je putnike da odgode sva putovanja koja nisu hitna jer je oluja poremetila zračni promet.

Ceste su posute krhotinama, a neki semafori ne funkcioniraju, što je navelo vlasti da zatraže da više od 1,3 milijuna stanovnika novozelandskog poslovnog središta da ostanu u svojim domovima, ako je to moguće.

Oluja, za koju se očekuje da će se nastaviti narednih nekoliko dana, počela je u utorak, donijevši neuobičajeni jesenji snijeg dijelovima Južnog otoka i manja tornada Sjevernom otoku. (Hina)