Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukrajinski ambasador u Hrvatskoj:

'Ovo je kao početak 2. svj. rata kada je Njemačka intervenirala svugdje gdje su bili Nijemci'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je ukrajinski ambasador u Republici Hrvatskoj Oleksandr Levčenko.

Danas smo konačno čuli ruskog predsjednika Putina. Kako Ukrajina tumači njegove izjave?

Pročitajte i ovo Pad ruskog bombardera Koji je razlog? VIDEO Dramatičan video: Srušio se ruski bombarder, zapalio se u letu nakon izvršene misije Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

To je nešto fantastično! Čitava Ukrajina i međunarodna zajednica se smije što kaže da na Krimu nema ruske vojske. Doveo je 6.000 specijalaca helikopterima, oklopnim vozilima koji su opkolili našu vojsku, koji su zauzeli sve državne institucije Ukrajine, uključujući i parlament i Vladu. Pod cijevima automata je išlo zasjedanje parlamenta o takozvanom referendumu. Stavljen je takozvani predsjednik vlade pod cijevima automata koji je na prošlim izborima imao 4 % podrške birača. Zamislite kakve događaje sada proživljava Ukrajina, ali držimo se.

U Kijevu je američki državni tajnik Kerry rekao da je SAD uz Ukrajinu, oglasio se i predsjednik Obama. Kako su njihove poruke dočekane u vašoj zemlji?

Jasno nam je dobrodošla međunarodna potpora i pomoć. Mi imamo tri međunarodna dokumenta UN-a, dva dokumenta OESS-a imamo i par bilateralnih dokumenta s Rusijom, a koje je Rusija prekršila. Radi se 12 međunarodnih zakona, uključujući i garanciju Rusije o teritorijalnom integritetu, a sada na Krimu stoji ruska okupatorska vojska i to je čudno i to moramo riješiti u bliže vrijeme.

Što očekujete od sutrašnjeg sastanka NATO-a i Rusije?

Nadamo se da će upozoriti da ovakvo ponašanje u 21. stoljeću nije prihvatljivo. Ova nova ideologija da Rusija može intervenirati bilo gdje ima ruskog govornog stanovništva vrlo je opasna. Ja spominjem početak Drugog svjetskog rata. Fašistička Njemačka je intervenirala svugdje gdje su bili Nijemci. Zauzela jednu zemlju, drugu, treću i onda je buknuo rat. Sada gledajte, rusko govorno stanovništvo ima Estonija, Moldavija, Azerbajdžan, Latvija, Bjelorusija, Kazahstan. Što to znači? A sada novi zakon u Ruskoj Federaciji prema kojem čak i neka županija ako ima rusko govorno stanovništvo može se obratiti Ruskoj Federaciji i tražiti da postane novi subjekt Federacije.

VIDEO Trenutak susreta ukrajinske i ruske vojske, ispaljeni i pucnjevi upozorenja

Je li, po vama, izgledniji rat ili mir?

Naravno mir, nitko neće ratovati. To je najbitiniji zadatak. I nadam se da tako i bude. I što bih još rekao glede ruskog stanovništva u Ukrajini. Mene je nazvala moja punica, Ruskinja, i rekla - molim te prenesi tri poruke. Prvo, ne treba nas štititi od neke opasnosti u Ukrajini. Ovo je bezvezno i glupo. Drugo, zašto je Putin prihvatio ovog kriminalca Janukoviča za kojeg smo mi glasovali, a on je iznevjerio milijune ljudi. Taj koji prihvaća kriminalca sam nema čiste namjere. Treće i najbitnije, mi bismo željeli da ruska vojska ode s Krima.

Osim punice, sigurno se čujete svakoga dana s još nekim ljudima u Ukrajini - koliko je straha među ljudima, kako žive?

Ljudi žive svojim životom. Bitno je sada pokrenuti sve naše gospodarske projekte. Nas je ipak 46 milijuna, najveća smo nacija u Europi. Imamo crnicu, možemo prehraniti dvije milijarde ljudi. Tako da ovaj kapacitet treba iskoristiti, ne samo u korist ukrajinskog naroda nego i trgovini s našim susjedima, Europom i čitavim svijetom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene