Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) priopćio je danas da su neprihvatljivi zahtjevi koji dolaze iz Republike Srpske za izmjenu odluke Miroslava Lajčaka o načinu rada Vijeća ministara BiH.


U priopćenju objavljenom u Sarajevu navodi se da "prijedlog pravnih stručnjaka iz RS ne predstavlja osnovu za razgovore".

Vezani članci Hoće li Zoran Mamić kaznu služiti u BiH? - 2 Što će sud odlučiti o Mamićevoj molbi? Ako je odbije, slijedi raspisivanje tjeralice i europski uhidbeni nalog Milorad Dodik i Sergej Lavrov Skandal s ''Dodikovom ikonom'' se nastavlja: Veleposlanik ju unio u zemlju, tvrde da je bezvrijedna

"Umjesto da proces donošenja odluka na Vijeću ministara BiH poboljša i učini djelotvornijim, prijedlog iz RS uvodi mogućnost blokada koje do sada nisu ni postojale", stoji u priopćenju koje je slijedilo kao odgovor na ponovljene zahtjeve predsjednika Vlade RS Milorada Dodika da Lajčak izmijeni svoju odluku donesenu 9. listopada.

Dodik je tijekom dana u Banjoj Luci objasnio da traži da u
Lajčakovoj odluci bude izrijekom navedeno kako većinu potrebnu za donošenje odluka ne mogu činiti "predstavnici jednog naroda ili jednog entiteta".

Također je zaprijetio da će, ne izmjeni li Lajčak svoju odluku,
slijediti nove ostavke srpskih dužnosnika u tijelima vlasti BiH a time i blokada njihova rada.

"Odluka visokog predstavnika je na snazi i o njoj se ne može
pregovarati", stoji u odgovoru OHR-a na ultimativne Dodikove zahtjeve uz podsjećanje da je punu potporu Lajčaku dao i Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC).

Iz OHR-a su poručili Dodiku da posljednje odluke visokog
predstavnika jamče prava konstitutivnih naroda i dva eniteta te su u tom su smislu spremni pružiti potrebna pravna tumačenja.

OHR ističe da je isključivi cilj Lajčakove odluke bolji i
učinkovitiji rad Vijeća ministara.