Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odluka o konačnom statusu Kosova bit će odgođena do početka proljeća, izjavio je povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn u četvrtak, dan nakon što je Srbija odredila da će se predsjednički izbori u zemlji održati 20. siječnja.


Rehnova izjava dosad je najjasnija naznaka da će EU odgoditi bilo kakvu odluku do poslije izbora u Srbiji, prenosi Reuters.

Vezani članci Hrvatska vojska - 2 Nove tenzije na relaciji Zagreb - Beograd: "Njih smeta sve, oni i dalje drže svoju javnost u nekoj polutenziji. Albanska većina na Kosovu priznata je od skoro cijelog EU-a" Kosovske dnevne novine Postali su prva europska država u kojoj dnevne novine više ne izlaze: "Stariji, koji su ih čitali, barem jednom tjedno dođu i pitaju jesu li kojim slučajem došle"

"Konačno rješenje pitanja Kosova bit će dogođeno do početka proljeća", rekao je Rehn za finski dnevnik Uutispaiva Demari.

"Rješenje se mora naći. Sadašnja situacija nije održiva", dodao je Rehn.

On nije naveo razlog odgode. Međutim, diplomati EU-a izjavili su da su se ministri vanjskih poslova zemalja članica neformalno dogovorili ovog tjedna da neće žuriti s odlukom o Kosovu ako datum srbijanskih izbora bude službeno potvrđen.

Proljeće počinje 21. ožujka i ministri vanjskih poslova EU-a trebaju održati ključni sastanak u Sloveniji 28. i 29. ožujka.