Crveni mjesec noćas je obasjao naš planet. Riječ je o potpunoj pomrčini zemljinog satelita koja se događa kada Mjesec uđe u Zemljinu sjenu.


Uz Višnjan, Osijek, Zagreb i ostale Hrvatske gradove lunarna eklipsa pratila se i diljem svijeta. Bila je vidljiva u Europi, Africi i Aziji, a djelomično se mogla vidjeti i u dalekoj Australiji.

Vezani članci Donald Trump i Hasan Rohani (Foto: AFP) Ni jedni ni drugi ne žele rat: Amerika je Iranu ponudila bezuvjetne pregovore Donald Trump (Foto: AFP) Trump rekao da mu je žao zbog britanske premijerke: "Naporno je radila, čvrsta je"

Do pomrčine dolazi u trenutku kad se Zemlja nađe točno između Mjeseca i Sunca, a naš je planet 'kriv' i za njegovu neuobičajenu boju. Za vrijeme potpune pomrčine Mjesec je crvenkast, a ta pojava se, kako navodi HAS, događa radi rasipanja i loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi (Zemljina atmosfera djeluje kao prizma) gdje crveni dio spektra sunčevog svjetla nastavlja i dalje obasjavati Mjesec u vrijeme potpune pomrčine.

Idući 'krvavi' Mjesec u prosincu

'To je jedna specifičnost što upravo te zrake koje prolaze kroz atmosferu Zemlje koje se raspršavaju i lome, eto, upravo onaj dio koji pripada crvenoj boji taj dio uspijeva doći do Mjeseca za vrijeme pomrčine', rekao je astronom Ante Radonić.

Ovaj se fenomen u starim narodnim vjerovanjima shvaćao drukčije. 'Da je to bio trenutak velike nesreće, jer imamo krvav mjesec visoko na nebu i tada su se i borili protiv toga tako da bi lupali po loncima', rekao je Korado Korlević iz zvjezdarnice Višnjan.

S trajanjem od gotovo pet sati ova je pomrčina jedna od najdužih u ovom stoljeću. Ako ste je propustili, sljedeća će se dogoditi u prosincu. Nju svakako pogledajte jer će krvavi mjesec ponovno zasjati tek za sedam godina.