Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najgori sukob od 2014.

Obustavljanje vatre: Hamas slavi "pobjedu" nad Izraelom, a Netanyahu o svemu šuti

Najgori sukobi od 2014. (Foto: AFP)
Najgori sukobi od 2014. (Foto: AFP) AFP
Aktualno Galerija Hamas objavio prekid vatre (Foto: AFP) Hamas objavio prekid vatre (Foto: AFP) Foto: AFP Najgori sukobi od 2014. (Foto: AFP) Najgori sukobi od 2014. (Foto: AFP) Foto: AFP Palestinci bježe pred raketama (Foto: AFP) Palestinci bježe pred raketama (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Palestinci žele svoju državu (Foto: AFP) Galerija 1/4 >>
Islamistički pokret Hamas i palestinske oružane skupine obznanile su prekid vatre s Izraelom dogovoren neizravno egipatskim posredovanjem nakon najozbiljnijeg sukoba između dviju strana od rata 2014.

"Napori Egipta omogućili su da se dođe do prekida vatre i pokret otpora će ga poštivati tako dugo koliko će ga cionistički neprijatelj poštivati", objavile su palestinske skupine u zajedničkom priopćenju.

Pročitajte i ovo Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 2 Napeto stanje Na nišanu Irana još jedna zemlja: Poručili su da ih pomno prate Uništenja u Gazi - 2 Raste strah od šireg sukoba Sto dana rata Izraela i Hamasa, užasima se ne nazire kraj: "Nitko neće pobijediti"

Pojas Gaze bio je miran navečer, a škole, zatvorene tijekom dana, trebale bi se otvoriti u srijedu ujutro.

Nakon objave prekida vatre tisuće stanovnika Gaze sudjelovale su u izražavanju veselja na nekoliko punktova palestinske enklave proglašavajući "pobjedu nad Izraelom".

Nikakva potvrda prekida vatre nije dobivena od Izraela. Jedino je ministar obrane Avigdor Lieberman opovrgao da je podržao prekid izraelskih operacija. Premijer Netanyahu službeno nije objavio prekid vatre niti komentirao potez Hamasa. 

U Egiptu, povijesnom posredniku u Gazi, ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Izrael u priopćenju nakon te objave da "smjesta prekine sve oblike vojnog djelovanja".

Po diplomatskom izvoru koji je upoznat sa sporazumom, Izrael i Hamas obvezali su se vratiti "na odredbe sporazuma iz 2014.", nakon pogibeljnog rata koji ih je suprotstavio tijekom ljeta te godine. 

Proteklih dana došlo je do najgore razmjene vatre od rata 2014., Palestinci su raketirali Izrael s preko 400 projektila, dok ih je 100 uspješno ometeno prije slijetanja na terotorij Izraela. IDF tvrdi da je Hamasov cilj gađanje civilnih meta na izraelskom teritoriju. 

Vijeće sigurnosti UN-a sastalo se iza zatvorenih vrata kako bi raspravljalo o situaciji u Gazi, ali nije postignut sporazum glede načina rješavanja situacije, rekli su diplomati.

Broj ranjenih sve veći

Sedmero Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima, obavijestilo je palestinsko Ministarstvo zdravstva. Jedna osoba je poginula u Izraelu kada je raketa udarila i raznijela rezidencijalnu zgradu u južnoizraelskom gradu Ashkelonu. 

Gradonačelnik Ashkelona je izjavio kako se ne radi o izraelskom državljaninu već o Palestincu sa Zapadne obale, iz grada Hebrona. On je ujedno i prva osoba koja je poginula od raketiranja na izraelskom tlu od rata 2014. Desetine ljudi je ranjeno, većinom od šrapnela, prenosi CNN. 

Podsjetimo, sukob se zaoštrio kada je izraelska tajna vojna akcija uhvaćena i presretena na području Gaze. U izmjeni vatre poginuo je zapovjednik Hamasa, na što je Hamas reagirao odmazdom i ispalio preko 400 raketa na Izrael. 

(I.M./Hina) 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene