Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu komentirali postupak

Obrat u slučaju portugalske policije i nestale Maddie: Roditelji djevojčice na ovo su čekali godinama, ali im nije donijelo utjehu

Kate i Gerry McCann
Kate i Gerry McCann Foto: Afp
Portugalska policija nakon niza godina ispričala se roditeljima Madeleine McCann zbog načina na koji su postupili s nestankom trogodišnjakinje.

Maddie McCann nestala je iz turističkog naselja u Algarveu u svibnju 2007.

Delegacija viših policijskih časnika otputovala je iz Lisabona u London ranije ove godine, susreli su se s Gerryjem McCannom, Madeleineinim ocem, i ispričali se zbog načina na koji su detektivi istraživali slučaj i postupali s obitelji.

Obitelj McCann nije komentirala ispriku te nestanak njihove kćeri ostaje neriješen.

U rujnu 2007., četiri mjeseca nakon što je Madeleine nestala, Kate i Gerry McCann postali su osumnjičenici u portugalskoj istrazi. Oboje su ispitali detektivi, koji su vjerovali da su inscenirali otmicu i sakrili Madeleineino tijelo.

Majka McCann rekla je da joj je ponuđen dogovor da prizna zataškavanje smrti svoje kćeri u zamjenu za kraću kaznu. Paru je status osumnjičenika ukinut 2008., ali su godinama ostali pod sumnjom u Portugalu.

Pročitajte i ovo Izraelski vojnik na vojnoj vježbi Iz minute u minutu VIDEO/FOTO Izrael najavio vojnu eskalaciju: "Omča oko grada Gaze se steže. Izrael će pokušati prepoloviti pojas"

Goncalo Amaral, viši detektiv koji je vodio slučaj, kasnije je uklonjen s istrage, ali je nastavio pisati knjigu optužujući McCannove da su umiješani u nestanak kćeri. Rekao je da brani svoj profesionalni ugled.

Obitelj ga je tužila za klevetu, ali je portugalski vrhovni sud odbacio optužbe. Par se žalio Europskom sudu za ljudska prava, ali je izgubio i tu parnicu u rujnu 2022.

Par je također bio izložen oštroj kampanji na internetu koja ih je optuživala da su uzrokovali Madeleineinu smrt, a zatim to zataškavali.

Portugalska policija sada kaže da njihova početna istraga Madeleineina nestanka nije vođena na odgovarajući način, da se u to vrijeme nije pridavala dovoljna važnost nestaloj djeci i da se nije pazilo na položaj njezinih roditelja kao stranaca u okruženju koje ne razumiju.

Pročitajte i ovo Nemiri u zračnoj luci Mahačkala - 3 Privedeno 60 osoba VIDEO/FOTO Kaos na ruskom aerodromu zbog leta iz Izraela: Ima ranjenih, zračna luka je zatvorena

Pročitajte i ovo Akcija u prometu - 3 Nadzor alkohola i brzine Ova je županija rekorder po broju preminulih osoba u prometu, policija otkrila neka od kreativnih opravdanja vozača

Također su za BBC rekli da su izvijestili McCannove o istrazi koja je u tijeku. Policajci su dali podršku njemačkim vlastima koje vjeruju da je 46-godišnji Nijemac Christian Brückner ubio Madeleine McCann.

Hans Christian Wolters, jedan od njemačkih tužitelja u tom slučaju, pozdravio je portugalsku ispriku.

"To je dobar znak", rekao je te dodao: "To pokazuje da u Portugalu postoji napredak u slučaju McCann."

Wolters je rekao da se njegov tim nada da će sljedeće godine dovršiti svoju petogodišnju istragu o Brückneru. Protiv njega do danas nije podignuta nikakva optužnica u vezi s nestankom Madeleine McCann, a on je javno negirao da je upleten u njezin nestanak.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene