Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: Aleksandar Vučić/Facebook

Kineska aviokompanija Hainan Airlines uspostavila je danas izravnu liniju između Pekinga i Beograda, a zrakoplov je u zračnoj luci Nikola Tesla dočekao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, istaknuvši da Beograd jedini u regiji ima izravnu zračnu vezu s Kinom.


Linija između Beograda i Pekinga bila je obnovljena 2017. godine, ali su letovi obustavljeni koncem 2018. godine.

Kineski "Air Bus 330" slijetat će subotom u osam sati ujutro u Beograd i vraćati se istog dana u 15 sati, a danas je najavljeno da će zračni liniju s Kinom od jeseni uspostaviti i nacionalna kompanija "Air Serbia".

Srbijanski predsjednik istaknuo je, dočekavši zrakoplov kineske kompanije, da Srbija prva u regiji ima izravan let za Kinu.

"Ovo su velike stvari, stigao je Hainanov zrakoplov A330 - 300, nešto manji bit će zrakopolov Air Serbia od rujna ili listopada A330-200, sa 258 sjedala. I kupit ćemo još jedan A330, a mogu da najavim još jednu liniju za Chicago. Spajat ćemo Zapad i Istok i letjeti svugdje - i to u regiji, samo iz Beograda", rekao je Vučić.

 

 

Za prvih pet mjeseci u Srbiji je zabilježeno 77.000 noćenja kineskih turista, a do kraja godine ih se očekuje 200.000.

"Očekujemo da ćemo do kraja godine potpisati i sporazum o slobodnoj trgovini čime će biti otvoren prostor za dodatno unapređenje suradnje", rekao je Vučić.

Beograd: Prosvjedovali protiv NATO-a i podrška Rusiji - 1 U susjedstvu podijeljeni: Većina ne želi u EU, smatraju NATO odgovornim za rat u Ukrajini...

Kineska veleposlanica u Srbiji Chan Bo, koja je doputovala jutrošnjim letom iz Pekinga, ocijenila je da će obnavljanje izravne linije s Beogradom otvoriti nove mogućnosti suradnje u svim područjima, ali imati ulogu i u jačanju odnosa Kine sa državama u regiji.

Vučić je, u obraćanju novinarima poslije ceremonije dočeka kineskog zrakopolova,istaknuo da je strateško opredjeljenje Srbije europski put, na kome će nova vlada "raditi mnogo brže, kako bi se zemlja priključila Europskoj uniji".

On je poručio da buduća vlada "sigurno neće biti antiruska".

  Aleksandar Vučić i Vladimir Putin Srpski političar uvjeren: "Vučića će Rusi ubiti novičokom kao vrapca"

"Vodit ćemo svoju politiku, u kojoj ćemo odluke donositi sami, u najboljem interesu našeg naroda i naše države", poručio je Vučić.

Parlamentarni izbori u Srbiji održani su 3. lipnja, a Vučićeva Srpska napredna stranka s dosadašnjim koalicijskim partnerima imat će većinu u parlamentu i činiti veći dio vlade.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju