Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Mračno poglavlje EU-a''

Objavljena ''Crna knjiga'' o brutalnosti nad migrantima, dio se odnosi i na Hrvatsku: ''Potpuno smo šokirani beskrajnim pričama o sadističkom nasilju"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
''Crna knjiga'' na 1500 stranica u kojoj se dokumentiraju stotine nezakonitih povrataka osoba koje od vlade traže azil na vanjskim granicama Europe,objavljena je prošlog tjedna i predana Komisiji EU. Više od 15 organizacija pridonijelo je knjizi, koja sadrži mape, podatke, fotografije i druge ključne informacije, a sastavljena je u suradnji s Ujedinjenim lijevim blokom Europskog parlamenta.

U organizaciji za praćenje graničnog nasilja (BVMN), Crna knjiga povrataka prikupila je 892 svjedočanstava, detaljno opisujući iskustva 12.654 žrtve kršenja ljudskih prava duž Balkanskog migrantskog puta, jednog od najgorih u nedavnoj migrantskoj krizi s obzirom na navodno nasilje pripadnika granične policije.

Između siječnja i studenog 2020. godine, dansko Vijeće za izbjeglice zabilježilo je 15.672 migranata vraćenih iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, od kojih je više od 60 posto, kako se izvješćuje, bilo nasilno.

''Ova knjiga, koja obuhvaća četiri godine rada, ukazuje na veliku rupu u odgovornosti za izvršne vlasti, uključujući zemlje članice i agencije EU, kao što je Frontex'', rekao je Simon Campbell, koordinator za BVMN, prenosi Guardian.

"Izjave, predane ovdje na papiru, predstavljaju konačan arhiv dokaza, detaljno opisujući sustavna kršenja ljudskih prava u tom procesu, kao što su povrede međunarodnog prava o azilu i povratku, kao i zabrana zlostavljanja”, kazao je Campbell.

Prošlog petka, Malin Björk, član parlamentarnog odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove i Miguel Urbàn, suutemeljitelj španjolske političke stranke Podemos, predstavio je i predao Crnu knjigu povjerenici EU za azil Ylvi Johansson u Bruxellesu.

Govoreći o pokretanju projekta Crne knjige, njemačka zastupnica u EP-u Cornelia Ernst rekla je da su bili "potpuno šokirani beskrajnim pričama o nemilosrdnom, sadističkom i ponižavajućem nasilju" što podsjeća na brutalnu diktaturu.

"Crna knjiga daje prijeko potrebno svjetlo tom mračnom poglavlju EU-a. Nadamo se kako će to pridonijeti okončanju tih zločina i uhićenju odgovornih vlada'', rekla je Ernst.

Pročitajte i ovo Provjereno: Ilegalni prijevoz migranata iz prve ruke - 4 Policija sve zna, no... Ispovijest čovjeka koji je prevozio migrante kroz Hrvatsku: "Čovjek dođe u napast, ljudi rade po tri godine za taj novac"

Pročitajte i ovo Migranti u Hrvatskoj - 3 Sve je uhodano Krijumčari migranata otkrili još lakši i bolji način: "Bio sam s čovjekom kad je plaćao policajcu 20.000 eura. Davao je to na stol da mu kaže ima li akcije"

U Bosni i Hercegovini oko 1.200 imigranata i tražitelja azila živi u nemirnim uvjetima u kampu Lipa u Unsko-sanskom kantonu, mjestu koje nije pogodno za zimu. Međunarodna organizacija za migracije priopćila je kako će zatvoriti kamp, jer su bosanske vlasti ignorirale njegove pozive da pomognu u pružanju osnovnih usluga. U istom tom kampu, izbio je požar onoga dana kada je odlučeno da će ga zatvoriti.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene