Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučajnost ili?

Izbio požar u migrantskom centru nakon najave da će biti zatvoren, 1200 ljudi bez smještaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U migrantskom kampu Lipa u okolici Bihaća u srijedu je izbio veliki požar, a incident se dogodio u danu u kojemu je najavljeno privremeno zatvaranje tog objekta u kojemu trenutačno boravi najmanje 1200 migranata.

Glasnogovornik MUP-a Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić potvrdio je kako je policija intervenirala nakon dojave o požaru te kako se istražuje što ga je prouzročilo. Prema dostupnim informacijama, u požaru nitko nije ozlijeđen.

Mediji su prenijeli snimke na kojima se vidi gusti crni dim koji se nadvio iznad kampa u kojemu najveći dio objekata čine veliki šatori te tek nekoliko kontejnera. Kampom u selu Lipa udaljenom od Bihaća 20 kilometara upravlja Međunarodna organizacija za migracije (IOM), iz koje su u srijedu potvrdili kako će on biti privremeno zatvoren, a migranti iseljeni jer tamo nema pretpostavki za boravak u zimskim uvjetima.

Migranti borave pod šatorima bez grijanja koji se mogu urušiti u slučaju snježnih padalina pa u IOM-u ne žele preuzeti odgovornost za eventualne posljedice takvog stanja. Svi djelatnici IOM-a su tijekom dana napustili kamp.

Vijeće ministara BiH u utorak je donijelo odluku kako će taj improvizirani kamp biti prenamijenjen te od šatorskog pretvoren u kontejnersko naselje u kojemu bi migranti mogli boraviti tijekom cijele godine uz osigurano grijanje te tekuću vodu i električnu energiju kojih sada tamo nema.

No zbog toga se migranti koji tamo borave moraju iseliti, a nije riješen problem njihova privremenog smještaja jer vlasti u Bihaću odbijaju dopustiti ponovno otvaranje kampa Bira, koji se nalazi u samom gradu, na čemu pak inzistiraju iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dva slučaja Centar za mirovne studije podnio kaznene prijave protiv dvojice policajaca: "Migrante predali osobama koje su ih brutalno mučile"

Pročitajte i ovo Migranti - 3 BIH BROJI OSAM TISUĆA MIGRANATA Uz granicu s Hrvatskom pronađeno više od 50 migrantskih obitelji, nekoliko djece bilo je bez roditelja

Taj je kamp iseljen i zatvoren ranije ove godine jer su gradske vlasti ocijenile da predstavlja sigurnosnu prijetnju. Iz misije Ujedinjenih naroda u BiH u srijedu su upozorili kako se mora hitno naći rješenje za smještaj migranata koji borave na području Unsko-sanske županije.

Upozoravaju kako su u pitanju životi gotovo tri tisuće ugroženih osoba jer sada uz 1200 migranata iz Lipe još najmanje 1500 osoba, uključujući žene i djecu, boravi na otvorenome bez ikakvog zaklona. "Potrebna su jasna i dogovorena rješenja kako bi se osiguralo bolje upravljanje situacijom s izbjeglicama, migrantima i tražiteljima azila u BiH", stoji u izjavi misije UN-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene